Българинът Атанас Шмит може да се окаже водещият кандидат на групата „Зелените/Европейски свободен алианс за председател на Еврокомисията през 2019 г.

Днес третата по численост група в Европарламента представи едновременно четирима кандидати за поста, предаде БТА. Ковкурентина Шмит ще бъдат Петра де Сютер (Белгия), Бас Ейкаут (Холандия) и Ска Келер (Германия).

Атанас Шмит е зам.-председател на Зелената партия в България (с председател Александър Каракачанов - б.р.) и е програмист. Той не е евродепутат.

 
Самият номиниран благодари във фейсбук: 

Здравейте Приятели,

Благодаря много за издигнатата кандидатура и за доверието и подкрепата, която ми давате в този труден за Европа и България момент.

Мотивацията ми никога не е била по силна да работя за бъдещето на нашите деца!

 
Предвижда се групата на Зелените/Европейски свободен съюз  да остави списъка отворен до 28 септември. На 23-25 ноември в Берлин те ще потвърдят своя водещ кандидат за председател на ЕК.

До края на годината се очаква и останалите водещи европейски партии да се спрат на единна водеща кандидатура.

Часове по-рано днес заявка за поста даде словакът Марош Шефчович от Партията на европейските социалисти (ПЕС). А преди десетина дни кандидатурата си обяви и германецът Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП).