Постоянни проверки на качеството на ремонтите, за първи път изпитание на настилките в две лаборатории, налагане на санкции на фирмите, които изпълняват обществените поръчки и успех с пускането на движението на две от "невралгичните" пътни артерии в града за първия учебен ден - с това се похвали кметицата на София Йорданка Фандъкова пред бТВ тази сутрин - в Деня на София. Обновените булеварди "Арсеналски" и бул. "Васил Левски" в района на Ректората на Софийския университет от днес за отворени за движение и сроковете са спазени, обяви Фандъкова.

Не така "по вода" обаче върви ремонтът в района на ул. "Граф Игнатиев" в сърцето на столицата. Освен че се очаква забавяне, преди дни от "Спаси София" алармираха за бетонирани дървета. От думите на Фандъкова се разбра, че веднага е изпратена проверка, установени са нарушения на правилата, а Столичната община може да наложи санкция до 50 000 лв. в подобни случаи. 

Кметицата е поискала именно санкция в този размер да бъде наложена на изпълнителите на ремонта на централната част на София. Обществената поръчка, която е на стойност над 20 млн. лв., бе спечелена от "Джи Пи Груп" (компанията се свързва с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев - б.р.), въпреки че фирмата не бе дава най-ниска цена, но пък имала най-добри гаранции за качество на изпълнението. 

"При такива мащабни ремонти няма как да гарантираме, че някой майстор няма да си остави ръцете. Това са десетки фирми, това са стотици хора, които работят на терен. Постоянно въвеждаме нови условия и мерки за контрол"
 

За да се гарантира качеството на ремонтите кметицата обяви, че за първи път е поискала проба от асфалта на ремонтирания бул. "България", който бе пуснат предсрочно, да се направи в две независими лаборатории. Резултатите са готови и те показват, че материарите отговарят на изискванията. Очакват се резултатите от пробите и за бул. "Васил Левски" и бул. "Арсеналски". 

По думите на Фандъкова "парите на софиянци не отиват за калпави ремонти". И даде пример с прословутата реконструкция на бул. "Дондуков". Според кметицата този ремонт "излезе златен на фирмата изпълнител на обществената поръчка", заради постоянното отстраняване на дефекти за собствена сметка. 

На въпрос дали отново ще е кандидат за кмет на местния вот догодина Фандъкова отвърна, че е твърде рано да се говори по темата - защото приоритет в момента е да се изпълни управленската програма за текущия мандат. 

Кметицата е и зам.-председател на ГЕРБ. А на въпрос дали в момента има криза в управлението и липса на кадри - покрай номинацията на нови министри на мястото на тримата, които подадоха оставки заради трагедията край Своге, отвърна: 

„Не мисля, че има причини и основания за предсрочни избори. На опозицията това ѝ е работата – да създава кризи и да се бори за място. За мен като кмет е важно да има стабилност, защото така се постигат резултати”.