Изтъкнатият противник на Кремъл Пьотър Верзилов пристигна снощи с медицински самолет в Берлин за лечение, след като във вторник бе настанен в московска молница със затруднения в зрението, говора и двигателния апарат, предадоха Ройтерс и ДПА. 

"Убедена съм, че той е бил отровен умишлено и че това е бил опит да бъде подтикнат към самоубийство", каза пред вестник "Билд" вчера съпругата му Надежда Верзилова, която го чакаше на летище "Шонефелд".

Тя е по-известна като Надежда Толоконникова, член на „Пуси Райът“, осъдена през 2012 г. на две години затвор за изпълнение на песен срещу Путин в московска катедрала. Членове на руската протестна пънк група "Пуси райът", с която Верзилов сътрудничи, също заявиха, че той вероятно е отровен. 

Смята се, че 30-годишният мъж е погълнал мощно лекарство, което потиска невротрансмитера ацетилхолин. Според медийни публикации лекарите открили в кръвта му следи от силни психотропни вещества. 
През юли Пьотър Верзилов и още три жени, свързани с "Пуси райът", навлязоха за кратко на терена по време на финала на Световното първенство по футбол в Москва. После наруштелите излежаха присъди от по 15 дни затвор. 
Верзилов редактира новинарския онлайн портал "Медиазона", който се занимава с нарушенията на човешките права в руските затвори, пише БТА.