България ще губи всеки месец по 400 млн. лв. при евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Това е заявил вицепремиерът Екатерина Захариева на европейския комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. Захариева заедно с икономическия министър Васил Щонов са на посещение в Брюксел по въпроси, свързани с енергийните проблеми.

Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той е уверил българската делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Пред еврокомисаря българската страна е потвърдила позицията си за временно спиране на дейностите по газопровода "Южен поток", определени в писмото на ЕК по наказателната процедура, която изиска преустановяване на възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Йотингер е подчертал, че ЕС не е против „Южен поток“, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Той е поканил български експерти за разговори в дирекция "Енергетика" за изясняване на детайлите по наказателната процедура.