Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За първото полугодие на 2018 г. у нас са продадени 79 изцяло електрически автомобила (задвижвани само с ток или ел. батерии), което е растеж от над 600 процента в сравнение със същия период на миналата година, когато са били продадени едва 13 подобни автомобила.

Това сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители за продажбите на нови леки автомобили като цяло през първото полугодие на 2018 г.

Отбелязва се ръст и в продажбите на хибридни автомобили (задвижвани с ток плюс друго гориво) у нас - през първите шест месеца на т.г. у нас са продадени 708 хибридни автомобила при 588 броя за същия период на миналата година. Като цяло увеличението на продажбите на автомобили с алтернативно задвижване у нас е увеличен с около една трета през първите шест месеца на годината - продадени общо 787 нови екоколи при 600 броя за полугодието на м.г.

Значително нараства и делът на продадените нови бензинови автомобили у нас за първите шест месеца на годината - изтъргувани са общо 10 092 автомобила на бензин при продадени 7097 подобни коли за същия период на миналата година, или ръст от над 40 на сто, сочат данните на АСЕА. По-слаби са били продажбите на нови дизелови коли у нас за първите шест месеца на годината - 10 202 броя при продадени 9 751броя през 2017 г. или ръст от около 5 на сто.

Като цяло продадените хибридни автомобили в ЕС са били над 550 хиляди броя или едва един от всеки 60 нови автомобила в ЕС е бил с алтернативно задвижване, сочат данните на асоциацията. Процентно най-високо е увеличението в продажбите на на алтернативни/хибридни автомобили в Испания - плюс 80 на сто, Германия - плюс 72 на сто, Франция - плюс 43 на сто, Великобритания - плюс 40 на сто и Италия - плюс 20 на сто. Най-голям е броят на продадените електроавтомобили /изцяло на електричество/ в Норвегия - над 35 хиляди, следвани от Германия - 34 хиляди и Великобритания - 29 хиляди. Като цяло най-нисък брой подобни автомобили са продадени в трите балтийски страни - Естония 46 бройки, Латвия - 54 бройки и Литва - 65 бройки.

Доставката на нов екоавтомобил в ЕС е средно 4 дни за автомобили на склад и 2 месеца при поръчка за производство - толкова, колкото е за автомобилите с конвенционални двигатели. Според данните на АСЕА има редица изцяло електрически модели с повече от 10 000 поръчки в изпълнение, сред които са Hyundai Kona, VW e-Golf, Jaguar i-Pace и Nissan Leaf. Това показва, че в скоро време ще има значителна промяна на съотношението между пазарните сегменти.

Силен дисбаланс се наблюдава в продажбата на бензинови автомобили и дизелови автомобили в ЕС - почти 58 на сто от всички продадени нови коли в ЕС са били на бензин, докато 36 на сто са били дизелови, сочат данните на АСЕА. Като цяло броят на продадените нови бензинови коли в ЕС за полугодието е бил близо 4,7 милиона броя. Общо в ЕС са продадени 3,1 млн нови дизелови коли което е сериозно отстъпление в продажбите в сравнение с миналата 2017 г. (3,7 млн. броя) от около 15 на сто минус.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.