Цените на природния газ в Европа рязко се повишиха заради страхове, че споровете между Русия и Украйна може да спрат притока на суровина към Стария континант, пише Блумбърг.

За последните 6 седмици газът с доставка след месец е поскъпнал с 18%, след като Украйна каза, че може да спре транзита на Газпром през страната. Руската компания, която осигурява около 15% от синьото гориво за Европа по построени през социализма тръби през Урайна, спря доставките на горивото за страната заради спорове за цена и задължения.

Газохранилищата в Украйна са наполовина празни и страната започна да ограничава местната употреба на газ, за да запазва наличностите. Преди последната криза цените на суровината във Великобритания, които се смятат за измерител на европейския пазар, баха паднали до най-ниски нива от 2010 г. насам заради мекото лято.

Но доставките за следващото тримесечие ще се сключват на 11% по-високи цени, показва анализ на банката Сосиете Женерал.

През януари 2009 г. газовият транзит за Европа беше прекъснат за 13 дни поради подобен спор между Русия и Украйна. Ден преди спирането цените за доставка на суровина на следващия ден скочиха с 27%.

В Киев от днес местната топлофикация "ПАТ Кийвенерго" спря доставката на топла вода на 59% от потребителите за да икономисва природен газ.

"Транзитът на природен газ за Европа няма да бъде прекъснат", смята анализаторът Дараг Макдауъл от британската компания "Мейпълкрофт". "Газпром разчита на приходите, а Украйна няма да отклонява количества от транзита, защото търси сближаване с ЕС", обяснява той.

При нормални зимни условия Европа ще може да покрива нуждите си от газ с използване на запасите, по-висок внос на втечнен природен газ и транзит през газопровода от Норвегия. Но това може да изпразни газохранилищата и под минимума от 21% от капацитета, който беше достигнат на 13 април.

Ако доставките бъдат спрени, най-засегната ще е Централна Европа. Латвия и Естония са напълно зависими от руски раз, а Словакия, Унгария и България осигуряват от Русия между 80 и 90% от потреблението си, припомня Блумбърг.