Международната обществена организация "Клайънт ърт" (ClientEarth) свързана със защитата на околната среда, се обърна към административния съд в Швеция, за да блокира строителството на газопровода "Северен поток-2" в шведски териториални води, предаде ТАСС, цитарана от БТА.

"Клайънт ърт" внесе във Висшия административен съд на Швеция иск за спиране на строителството на газопровода "Северен поток-2" с дължина 510 километра в шведски териториални води. Според юристи-еколози документите за строителството са непълни и неточни, тъй като не отчитат как ще повлияе газопроводът на дивата природа на Балтийско море, се посочва в прессъобщение.

Според организацията изграждането на газопровода ще доведе до взривове на боеприпаси, останали от Втората световна война на дъното на Балтийско море, а тези взривове ще навредят сериозно на защитени морски бозайници.

ведските власти одобриха газопровода на 7 юни тази година.

През май стана известно, че "Клайънт ърт" са подали иск в административния съд на финландския град Ваас против разрешението на властите за строителството на "Северен поток-2" в изключителната икономическа зона на Финландия.

"Северен поток-2" се предвижда да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до германското. Пропускателната способност на двете тръби е 27,5 милиарда куб. м газ на година. Новият газопровод ще удвои мощността на съществуващия "Северен поток" и в основни линии ще повтори маршрута му.

Той ще заобиколи транзитните държави Украйна, Беларус и Полша и другите източноевропейски и балтийски страни и ще премине през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Разрешението от Дания все още се очаква.