„Фейсбук“, „Гугъл“ и другите интернет гиганти вече ще трябва да дават по-голям дял от печалбите на европейските медии, издатели и други творчески браншове.

Това реши днес Европарламентът в Страсбург. Депутатите приеха преработена му преговорна позиция по разпоредбите за авторското право. Добавени бяха мерки за защита на малките предприятия и свободата на изразяване.

За да няма никакви съмнения, че гигантите са американски, този факт бе натъртван постоянно от съдокладчицата, френската евродепутатка Виржини Розиер. Другият автор на документа е германецът Аксел Фос.

Дебатът започна преди две години по инициатива на Еврокомисията. Тя смята, че промяната е необходима, за да бъде опазено европейското културно наследство и да има равностойност между онлайн платформите и издателите, ефирните разпространители и артистите.

438 депутати гласуваха за промените, а 226 бяха против. 39 се въздържаха.

Следващата стъпка са преговори с Еврокомисията и 28-те страни членки на ЕС, за да бъдат съгласувани различията им, преди да бъдат приети поправки в съществуващите сега закони за авторското право.

Ето какво е най-важното в промените.

Справедливо заплащане за артисти и журналисти

Позицията на ЕП дава рамо на предложените планове на Комисията за поемането на отговорност от страна на интернет платформите при нарушения на авторското право. Това ще важи и за кратки откъси, в които е показана само малка част от текста на издателите на новини. На практика това задължава тези страни да заплащат на правоносителите за разпространяването на защитени с авторско право материали. Текстът също така изрично изисква лично журналистите, а не само издателските им къщи, да се възползват от възнагражденията, произтичащи от това задължение за отговорност.

Същевременно в опит да насърчи стартиращите предприятия и иновации, сегашният текст изключва малките и микроплатформите от директивата.

Защита на свободата на изразяване

Текстът включва разпоредби за гарантиране на авторското право онлайн, без да ограничава несправедливо свободата на изразяване, с която се характеризира интернет. Така простото споделяне на връзки към статии, придружено от „отделни думи“, които ги описват, ще бъде изключено от ограниченията на авторското право.

Всякакви действия, предприемани от дадена платформа за проверка дали качването на информация не нарушава авторските права, трябва да бъдат проектирани по начин, който да избягва засичането на произведения, които не нарушават закона. Тези платформи ще бъдат задължени да установят бързи системи за обжалване, чрез които да могат да бъдат подавани жалби в случай че даден материал е бил премахнат погрешно.

"Уикипедия" и платформи със софтуер с отворен код няма да бъдат засегнати

Качването на информация в онлайн енциклопедии с некомерсиални цели като "Уикипедия" или платформи със софтуер с отворен код като GitHub ще бъдат автоматично изключени от изискванията за съобразяване с правилата за авторското право.

Повече права за автори и изпълнители при преговори

Текстът дава и повече преговорни права на авторите и изпълнителите, като им позволява да претендират за допълнително възнаграждение от страната, която експлоатира техните права. Това става в случаите, когато предварително договореното възнаграждение е „непропорционално“ ниско спрямо произтичащите облаги. Тези облаги трябва да включват „непреките приходи“. Това ще даде право на авторите и изпълнителите да оттеглят или да прекратяват изключителните права върху лиценза за използване на тяхната работа, ако се приеме, че страната, която притежава правата за използване, не упражнява това право.

Мария Габриел: Целта ни е повече ползи за гражданите на ЕС

Мария Габриел

Веднага след гласуването в Европарламента бе разпространена съвместна декларация на зам.-председателя на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, и комисарката по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

„Това е силен и положителен сигнал и важна стъпка към постигането на общата ни цел за модернизиране на правилата за авторското право в ЕС. Обсъжданията могат сега да започнат по законодателното предложение, което е ключов елемент от стратегията за цифровия единен пазар и един от приоритетите на Европейската комисия.  Нашата цел е тази реформа да донесе осезаеми ползи за гражданите на ЕС, изследователите, преподавателите, писателите, хората на изкуството, пресата и институциите в областта на културното наследство. Искаме да разгърнем потенциала за създаване на повече креативност и съдържание чрез ясни правила в синхрон с цифровия ни свят. В същото време ние целим да защитим свободата на словото и да гарантираме, че онлайн платформите, 7000 от които са европейски, ще могат да развиват нови и иновативни предложения и бизнес модели“, се казва в изявлението.