Ерата "Стив Балмър" в "Майкрософт приключи. Дългогодишният бос на компанията подаде оставка и от борда на дректорите, съобщи "Ню Йорк Таймс". Така той прекъсва връзката с компанията, на която беше и главен изпълнителен директор до февруари.

В писмото си на сайта на "Майкрософт" Балмър (58 г.) обяснява, че комбинацията от нови ангажименти, включително собствеността на баскетболния тим "Лос Анжелис Клипърс", го прави прекалено зает, за да участва в борда. В писмото си той казва още и че е изключително доволен от работата на новия шеф на "Майкрософт" Сатя Надела.

Оставката беше очаквана, след като още през миналата година бордът започна да говори за излизането му в пенсия. Миналата седмица беше финализирана и покупката на "Ел Ей Клипърс", за който Балмър брои $ 2 млрд. - рекорд за отбор в Националната баскетболна асоциация.

Балмър пое оперативното ръководство на "Майкрософт" от Бил Гейтс през 2000 г. Под неговото управление компанията даваше все по-добри финансови резултати, но не успя да заеме лидерско място в технологии като мобилната комуникация и търсенето в интернет.

Кариерата на Балмър в "Майкрософт" продължи 34 години, като той влезе в компанията по покана на Бил Гейтс, с когото са учили заедно в Харвард. В момента Балмър е най-големият индивидуален акционер в компанията, като държи 3,99% от нейните акции. Делът му се оценява на $ 15 млрд.