Серина Уилямс среща подкрепа в средите на тениса след скандала на финала на US Open, в който получи последователно предупреждение, наказателна точка и гейм от съдията на стола Карлос Рамос. Тя загуби от Наоми Осака, а покрай тирадата за извинения и обвиненията, че реферът е "лъжец" и "крадец", на пресконференцията заяви, че е станала жертва на сексизъм.

Най-успялата тенисистка в "оупън" ерата имаше предвид, че мъжете не биват наказвани за нещата, които тя е направила на корта. На същото мнение бе и треньорът й Патрик Муратоглу, от който тръгна скандала - заради сигналите, които й подавал, а това е забранено от правилника. Според французина обаче "всички правят така".

Серина получи защита от шефа на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън, който излезе с официална позиция.

"WTA вярва, че не бива да има различни стандарти по отношение на отношението към емоциите, които изразяват жените и мъжете. Не можем да повярваме на това, което се случи в събота", посочва Саймън.

И призовава даването на указания от страна на треньорите да бъде разрешено, за да не се стига до такива ситуации. 

Същото мнение споделя и шефката на Американската тенис асоциация (USTA) Катрина Адамс. 

"Указания на треньори на мъжете се подават постоянно, заяви Адамс пред световните агенции. - Тук видяхме рзличен критерий от страна на съдията на стола. По един начин реферите се отнасят към това на мъжките мачове и по друг на женските. Аз съм за това да има джендър равенство и след станалото съм сигурна, че в следващите седмици въпросът ще се обсъжда. Трябва да се учим да се третираме еднакво."

Серина Уилямс е глобена със 17 000 долара, които ще бъдат удържани от премията й за финала на турнира - 1,85 млн.

На нейна страна, макар и доста по-балансирано, застана и Новак Джокович - на пресконференцията след спечелената титла при мъжете. Той каза, че намесата на съдията била "излишна" и че така "той е оказал влияние за изхода на мача".

"Ще изкажа своето мнение и то е, че съдията на стола не биваше да притиска Серина до краен предел, особено на финал на турнир от Големия шлем", рече сърбинът. 

Той обаче изрази несъгласие със становището на Стив Саймън, като каза, че не разбира накъде бие босът с твърдението за различния стандарт.

Джокович прояви дипломатичност добавяйки, че за съдиите на стола е трудно понякога и играчите трябва "да им влизат в положението".