Новак Джокович спечели за трети път Откритото първенство на САЩ по тенис. На финала в Ню Йорк той надви с 3:0 сета (6:3, 7:6(4), 6:3) Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) за малко повече от три часа.

Така сърбинът грабна 14-ата си титла от Големия шлем и се изравни с Пийт Сампрас във вечната класация. Пред него са само Роджър Федерер (20) и Рафаел Надал (17).

На финала Джокович показа, че вече е върнал най-добрата си форма от дните, в които беше №1 и редеше отличие след отличие. В ранглистата на ATP той измести Дел Потро от третото място, като се присъедини към старите си познайници Надал и Федерер.

Ноле взе на сметката си първия сет с решителен пробив за 5:3. Вторият бе истинска битка. Джокович отново първи направи брейк - за 2:1. Кулата от Тандил обаче отвърна за 3:3. Ключов се оказа осмият гейм, който при сервис на Джокович продължи 20 минути. Бившият №1 трябваше да отразява три точки за пробив. Справи се и малко по-късно сетът стигна до тайбрек.

Там Дел Потро имаше аванс от 3:1 и свой сервис, но не успя да се възползва, а Новак само това и чакаше. Той обърна и дръпна с 2:0.

Третият сет имаше сходно развитие. Джокович поведе с 3:1, аржентинецът пак върна брейка, но много скоро допусна нов и не след дълго сърбинът вдигна победеносно ръце. Той изненада мнозина в битката за титлата с честите си излизания на мрежата.

За разлика от женския финал, който предложи грозен "спектакъл" заради конфликта на Серина Уилямс със съдията, този път нямаше такива сцени. Но пак не мина без страсти. Джокович бе изнервен от феновете на Дел Потро, които превърнаха тенис стадиона "Артър Аш" почти във футболен. Той ги ругаеше на сръбски и ако човек е балканец, лесно разбираше какво говори Ноле.

А България ще запомни тазгодишния US Open с юношеската титла при двойките за Адриан Андреев.