Консервативната партия избухна в открита гражданска война след мощните критики срещу Борис Джонсън, защото сравнението му на плана за "Брекзит" на Тереза Мей със „самоубийствена жилетка“ предизвика контра коментари за „проект клевета“ от Даунинг стрийт, пише британският вестник The Guardian.

Яростните нападки, сред които водещ член на Консервативната партия от задния ред на британския парламент заяви, че най-вероятно ще се откаже от партията, ако Джонън стане неин лидер, известяват за турбулентна партийна конференция през този месец, която най-вероятно ще бъде доминирана от преплетени спорове за "Брекзит", както и за наследника на Тереза Мей.

Коментирайки за Daily Mail в неделя, Джонсън обвини Мей, че неколкократно се е поддала на условията за "Брекзит" пред ЕС и неговия главен преговарящ Мишел Барние, заявявайки, че „в разговорите досега Брюксел получи това, което искаше“. Джонсън пише:

„Според предложението от Чекърс ние трябва да се съгласим да приемем техните правила – завинаги – без никакъв глас в създаването на тези правила. Това е унижение.“

В най-спорния си пасаж Джонсън порица така наречения резервен план, който да гарантира, че няма да има твърда ирландска граница.

Бившият външен министър пише:

„Ние се открихме за постоянно политическо изнудване. Сложихме самоубийствена жилетка около британската конституция и дадохме бутона за детонация на Мишел Барние.“

Аналогията предизвика бурно осъждане от редица висшестоящи консерватори, които работиха при Джонсън, преди да подаде оставката си като външен министър през юни.

Сара Уоластон, висшестоящ депутат от задните редове на британския парламент, заяви, че най-вероятно ще напусне Консервативната партия, ако Джонсън я поеме.

„Аз лично се надявам това да не се случи. Не мисля, че той е способен да води държавата“, заяви тя пред радио BBC.

Подобни искания бяха отправени през последните седмици от двама нейни колеги, противопоставящи се на твърд "Брекзит", Доминик Грийв и Хайди Алън. Грийв заяви, че начинът на изразяване на Джонсън в Daily Mail е бил „изцяло в неговия стил: груб, но за някои, забавна популистка полемика“, съобщава агенция "Фокус".