Българска делегация е заминала за Крим , за да участва в международен фестивал на българската култура под наслова "Български срещи", съобщава Българското национално радио в емисията си на руски език в интернет.

В състава на делегацията "влизат представители бизнеса, на академичните кръгове и журналисти", се казва в съобщението, без да се споменават имена.

Мисията на фестивала, който ще се проведе от 7 до 11 септември, е "популяризация на българската култура в Крим и поощряване на развитието културните, туристическите и икономическите връзки между Крим и България", е цитиран да казва Иван Абажер, представен като "председател на Регионалната българска национално-културна автономия на Република Крим "Паисий Хилендарски".

ЕС не признава Крим като част от Русия. Той е под европейски санкции, заради анексирането си Русия през 2014 година, което ЕС единодушно осъжда. 

Абажер не отговори веднага на обаждане на Клуб Z. 

"Министерството на външните работи не е съгласувало това участие и съответно не знаем какъв е съставът на тази делегация", каза за Клуб Z Иван Димов, медиен съветник на външната министърка Екатерина Захариева.

Според експерти по международно право, пожелали анонимност фестивалът не нарушава пряко санкциите (те не засягат частните пътувания и културните прояви), но организаторите му призовават за такива нарушения в намеренията си той да развива туристическите и икономическите връзки между Крим и България.

Международните ограничителни мерки забраняват внос в ЕС на стоки с произход от Крим или Севастопол; инвестиране в Крим или Севастопол; туристически услуги в Крим или Севастопол; износ на някои стоки и технологии за кримски дружества или за използване в Крим в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката и свързани с търсенето, проучването и добива на нефт, газ и минерални ресурси. Освен това не трябва да се предоставят и техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези сектори.