Европейският проект е в смъртна опасност от опоненти вътре и извън ЕС.

Това е заявил в Брюксел еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, съобщи "Политико". Той говорил на мероприятие, организирано от германската Федерална асоциация на нерегулираните със закон социални служби.

Според Йотингер бързото одобряване на следващия дългосрочен бюджет на ЕС от европейските лидери и Европарламента ще покаже, че Европа продължава да бъде в състояние да действа пред такива предизвикателства.

По мое виждане проектът е в смъртна опасност. Някой в Европа иска да го отслаби и дори да го разруши – Полша, Унгария, Румъния, правителството на Италия, казал комисарят.

Йотингер допълнил, че ЕС е заплашен ит автократи, използващи търговските войни и агресията, като споменал президентте Владимир Путин на Русия, Реджеп Ердоган на Турция, както и "умните китайци".

Еврокомисарят смята, че и правителството на родната му Германия не показва достатъчно ентусиазъм по отношение на ЕС, най-вече когато става дума за бюджета. Според него финансовият министър социалдемократ Олаф Шолц е "по-стриктен ковчежник в това отношение" дори от консервативния си предшественик Волфганг Шойбле.

Вчера пък Йотингер заявил, че председателите на Европейската комисия трябва да могат да избират собствен генерален секретар.

Той изказал мнението си на конференцията Digital Life Design Europe (DLD Europe) в Брюксел, пише "Политико".

Изявлението е по повод огласените на 4 септември заключения на омбудсмана на ЕС Емили О’Райли. В тях са установени 4 случая на лошо управление при назначаването на Мартин Зелмайр за генерален секретар на Еврокомисията през февруари.
 

На конференцията Йотингер бил попитан дали ЕК би могла да направи нещо друго, освен да избере бързо Зелмайр. Той отговорил, че председателят на ЕК би трябвало да може да избере някого, когото смята за надежден и способен да организира вътрешните процеси в европейското правителство. И допълнил, че дори членовете на Европейския съвет се чудели защо председателят няма правото да избира генерален секретар.

Според сегашните правила човекът на този пост трябва да бъде одобрен с гласуване от еврокомисарите.

"Вземете за пример моя канцлер, - заявил Йотингер, като имал предвид германската канцлерка Ангела Меркел. - Нима наистина смятате, че когато тя трябва да назначи нов шеф на своя кабинет, тя трябва да пита някого? Това е нейно решение."

Разследването на омбудсмана бе преизвикано от недоволството от бързото издигане на Мартин Зелмайр - от шеф на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер до генерален секретар на изпълнителния орган на Евросъюза.

Гюнтер Йотингер казал също така, че Зелмайр е човек, по отношение на когото "никой не е неутрален".

 "Много хора го харесват и са щастливи да го имат в екипа ни. Но не всички го харесват. Следователно беше ясно, че не всички са щастливи от назначаването му – в парламента, в публичната сфера, дори в Комисията", заявил още еврокомисарят.

Но изтъкнал убеждението си, че Зелмайр е компетентен и може да изпълнява задълженията на генерален секретар. Същото мнение изрази в заключенията си за лошо управление и омбудсманът О’Райли.