На второто заседание на МС просветната министърка Румяна Коларова дава пример и спестява 2 млн. лв. бюджетни средства. Парите са гласувани за ремонти на училищни тоалетни съвсем в края на мандата на кабинета "Орешарски" с постановление № 234, глаусвано от МС на 31 юли 2014 г. Коларова се отказва от тях и  получава даже похвала от финансовия министър за спестовността си. След актуализацията на бюджета на НЗОК от 225 млн. лв. с пари от съкращения в бюджетната сфера всички министерства трябва да затегнат коланите. Министерството на образованието трябва да спести 19 млн. лв. Коларова се отчита с първите 2 млн. лв. - които иначе щяха да отидат за ремонти на училищни тоалетни преди началото на новата учебна година. В заделените пари обаче министърката вижда нещо нередно.  Ето откъса от стенограмата от заседанието на МС от 13 август 2014 г.  


Румяна Коларова:Става дума за постановление, което е прието буквално на последното заседание на Министерския съвет. Сумата е за неотложни строително-ремонтни дейности в държавните и общински училища на санитарни възли. Искаме да оттеглим и фактически искаме да се вземе решение за отмяна на това постановление по няколко причини.
На първо място, общите нужди за ремонт на санитарните възли в училищата са над 40 милиона и затова ние много внимателно следим как се разпределят парите. Прави ни впечатление, че в това постановление са посочени училища, които дори не са кандидатствали. Значи има някакъв проблем, който е свързан с избора на бенефициентите.
Вторият проблем, който също така ни прави впечатление, са необяснимо големите суми. За някои от училищата имаме сума, да кажем, от 163 000 лв. за ремонт на санитарен възел, също така има сума от 113 000 лв. за ремонт на санитарни възли. Колкото и да са клетките, ясно ви е, че тези суми са необяснимо големи.
Третият ни аргумент е, че взимаме това решение и в съответствие с предстоящите съкращения. Аз исках също така да го консултирам с министър Порожанов, но просто нямахме време. Това, което е направено като оценка в министерството е, че след актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса ние ще трябва да направим съкращение от 19 милиона. Тук безспорно това са национални програми, това не е точно пряко свързано – аз не съм специалист, но пак има някакъв вид финансови договорености, които трябва да бъдат направени, но ние се ориентираме към съкращение и мислим, че е редно да направим тези съкращения. Фактически средствата са 2 милиона, но това е първа стъпка, според нас, във вярна посока, по трите посочени аргумента. Просто след това вече ще договорим с Министерството на финансите как да се организират компенсаторни промени в бюджета, за да може по този начин някак си да балансираме.
Проф. Георги Близнашки: Добре. Господин министърът на финансите?
Румен Порожанов: Благодаря Ви.
Приветствам предложението на министъра на образованието. Бих искал да допълня, че сме възложили в Министерството на финансите да се направи пълен преглед на всички постановления, с които са предоставени допълнителни средства. Само през настоящия бюджет допълнителните средства на министерствата, които са дадени, извън техните бюджети, са в размер на 660 млн. лв. по постановления. Ние ще направим анализ на тези средства и в момента, в който сме готови, той трябва да бъде готов следващите дни, за което, първо, искам да помоля за добра комуникация с нашите експерти на вашите финансови служби за това кое постановление на какъв етап от изпълнението е, за какво е, защо е и т. н. След това може би на оперативно заседание да представим един доклад, който да обсъдим, за това да се предприемат съответни действия за преустановяване действието на някои от постановленията.
Успоредно с това искам да кажа, че ние работим и по анализа на Програмата за развитие и растеж, която е в размер на 500 млн. лв. Смятам, че след като сме готови до края на седмицата, да свикам междуведомствения съвет, който е на ниво министри, за да обсъдим изпълнението на програмата и възможностите да осигурим допълнителен ресурс, тъй като това ни е един от източниците, с които трябва да захраним европейските програми.
По отношение на бюджетите, във вторник в „Държавен вестник“ излезе изменението на Закона за държавния бюджет, на базата на което ние сме задължени да предприемем съответните стъпки за корекция по бюджетите. Изпратени са ви указания. Моята молба е: ние трябва да изпълним закона, вие трябва да дадете съответните предложения за намаление на бюджетите с размерите, които са посочени в закона. В края на месеца, във втората половина на месец август, възнамеряваме да направим индивидуални разговори с всяко едно от министерствата, така че да може да коментираме проблемите, които се явяват в рамките на септември до края на годината и да дебатираме по какъв начин можем да компенсираме проблеми, които се появяват. Разбира се, моят апел е към всички колеги министри. Поставени сме в ситуация на абсолютно икономично изразходване на бюджетните средства, за което моля за вашата акуратност в това отношение. 
Благодаря ви.
Проф. Георги Близнашки: И аз Ви благодаря.
Това, което прави госпожа Коларова, е добър пример. Все пак 2 милиона са си 2 милиона.
Моля, който е съгласен, да гласува за отмяната на постановлението.
Благодаря Ви.
Въздържали се? Против?
Няма. Решението се приема единодушно.

Най-високата сума от отделените 2 млн. лв. според приложението на постановление № 234 на МС е от 99 500 лв. за ВУИ "Ангел Узунов" в Ракитово. 99 360 лв. отиват за ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в бургаското село Равнец. 97 500 лв. са за НПГ "Димитър Талев" в гр. Гоце Делчев, 97 340 лв. за дуловското ПГООТ и т.н