Премиерът Бойко Борисов намекна днес и за още смени на министри в кабинета, но категорично отказа да назове имена.

Във Варна, където е на летен университет с младежите от ГЕРБ и инспектира ремонтите в града, Борисов заяви:

"Новите министри ще съгласуваме с колегите от коалицията, имам идеи, имам предложения. Те ще бъдат пак от ГЕРБ, защото са от нашата квота. Имам претенции към още министри, но това, като се съберем с колегите, ще го говорим... Не може да допусна да се хвърля сянка върху цялото управление заради една или друга грешка".

Ние носим политическа отговорност и неслучайно на два пъти съм давал оставка, за да я понеса, припомни премиерът и лидер на ГЕРБ. Относно призивите на БСП за оставка на целия кабинет, той заяви "Ако някой иска да дестабилизира държавата в момент, в който светът се тресе и е видно, че те сами не могат да управляват... Аз разбирам да кажат: искаме избори, защото така, така и така ще управляваме. Какво беше служебното правителство, на БСП ли беше?!"

Бившият министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков (крайният вдясно) бе сред лекторите на семинара в курорта "Св. св. Константин и Елена". "Той е... много особено лице. Банкер си е, не се връща в кабинета, не пречи младежите да го чуят", каза Борисов по този повод.

По-късно, пред участниците в семинара, Борисов припомни какви са ги вършили от БСП, когато са управлявали. Той спомена за скъпите хеликоптери, сделка на тройната коалиция. "Всичко е купувано без абсолютно нищо, нито договори за гаранция, нито за поддръжка, без абсолютно нищо - така стоят. А БСП накрая и два правителствени Еърбъс-а за 150 милиона евро, каква молба беше накрая на ония хора да им върнем единия, каква молба!"

"... А сега са праведни, почват да излизат и да говорят. Малко памет бе, малко поне срам да имат!"

"Имаше времена, когато БСП премиерът им играеше хоро, когато бяха загинали в катастрофа войничета. Спомняме си кой беше вътрешен министър тогава!", каза Борисов предвид известния инцидент при кабинета на Жан Виденов. 

"Да, пет писма са изпратени до фирмата да си оправи пътя, да, има строителен надзор, да, има приемателна комисия, над 20 хора. В края на краищата, когато е имало сигнали, че пътят е опасен, министърът е длъжен да стои там, на пътя, ако трябва - и да го предотврати, за това се носи политическа отговорност. Същото казах и за коланите - да, натискът на бранша, на лобитата толкова години да се не се поставят колани, щото автобусите били стари, това са допълнителни инвестиции, щели да загубят. Тука няма да има компромиси повече и няма да отстъпя пред никого. Който иска да вози хора, ще си смени седалките, ще инвестира и ще си направи автобуса такъв, какъвто трябва", заяви премиерът.

На 3 септември законопроектите за промени в Закона за движение по пътищата влизат в парламента - и между първо и второ четене всичко това ще бъде направено, каза Борисов.

От 20 000 могат да останат пет хиляди автобуса, който иска да вози - ще вложи пари.

От подалите оставки трима министри - Николай Нанков (МРРБ), Ивайло Московски (МТИТ) и Валентин Радев (МВР), премиерът изрази неодобрението си от работата на вътрешния министър. Както стана ясно от изявлението му - заради инцидента в Харманли на 17 август с бащата на президента Румен Радев и мълчанието на МВР.

"Гледах видеонаблюдението в града - 6 камери. Гледах действията на полицаите – мен другите участници не ме интересуват. 45 минути или колко – мърлява работа. Идва една патрулка, вижда, чуди се. Чак на 25-ата минута почват да обезпечават катастрофата. Идват други, отиват си. Отиват после на оперативка с един случайно попаднал".

И продължи:

"Защо не попадна случайно от ГЕРБ кмет? А лидера на БСП? Как случайно попадна с нашите полицаи – под дървото на седянка? След това на другия ден разбирам, че и на събор са ходили. На министър Радев – оставка, щом не може да си контролира хората, а друг ги контролира и може да ги вика на оперативки и да им задава задачите. Значи не е за тази работа. И накрая милицията изкара невинния виновен. А пък той, разбира се, няма претенции. Това ме връща действително преди 90-та година".