За 17 години работа и похарчени близо 100 милиона лева, до момента 62% от територията на България е покрита с кадастрална карта, обхващаща 13 млн.недвижими имота. От МРРБ обещават до 2019 г. да бъде достигнато 96% покритие с  преобразуване на картата на възстановената собственост - с един процент по-малко от обещаните 97 на сто.

Към днешна дата 68 500 кв. км от страната или 62% от цялата й  територия са покрити с кадастрална карта и регистри към нея - по данни на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) инж. Виолета Коритарова, съобщиха от МРРБ.

Набраната информация в тях обхващаща приблизително 13 млн. недвижими имоти, включително поземлени, сгради и данни за самостоятелните обекти в сградите. Изграден е кадастър за всички областни градове, 120 общински центрове и населени места и територии с активен пазар на имотите и инвестиционен интерес. Обхванати са цялото черноморското крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти.

"В процес на изработване на кадастрална карта са землищата на още 12 общински центрове и 84 населени места в различни области на страната, като населените места, за които има одобрена карта могат да се видят в сайта на АГКК“, каза инж. Коритарова.

На 100% покритие с кадастрална карта  е постигнато в 4 съдебни района – Несебър, Балчик, Ловеч и Троян, включваща всичките им населени места. Одобрена е кадастралната карта в общо 26 общини, сред които Априлци, Пловдив, Балчик и др. Коритарова добави, че през септември се планира обявяването на нови обществени поръчки за възлагане създаването на специализирани карти и регистри на още 8 общини и над 250 населени места.

Финансирането на дейностите по създаване, поддържане и съхраняване на кадастъра се осъществява със средства на държавния бюджет, средства на общините или по национални и регионални програми, включително и с финансиране от европейски фондове“, каза още изпълнителният директор на АГКК.

Цялостното покритие на страната с кадастрална карта трябва да приключи до 2023 г., като това зависи и от осигуряването на ресурс за дейностите на кадастъра, кадровия и технически потенциал на  агенцията.

"Освен 100% покритие с цифров кадастър е важно и изготвянето на цифрова едромащабна топографска карта. Това ще осигури надеждна основа за редица дейности и проекти. Така ще имаме пълна, точна и вярна цифрова основа за пространствените данни на страната“, каза още инж. Коритарова.

Стартиралият през 2016 г. процес на служебно преобразуване на картата на възстановената собственост в кадастрална карта, също съдейства за значително ускоряване процеса, добави още тя. Към 10 август са одобрени кадастрални карти и регистри за неурбанизираните територии на 2380 землища, попадащи в различни области на страната, извън територията на София-град, където има 100% покритие с кадастър.

Очакваме дейностите по преобразуването да приключат догодина, с което ще постигнем 96% покритие на територията на страната с кадастрална карта, като на практика ще остане за довършване създаването на кадастър за урбанизирани територии на голям брой малки населени места, обясни директорът.

Коритарова добави, че сред приоритетите на АГК е след създаването на кадастрална карта да започне изграждането с кадастрална информация и специализирани данни, които да са сигурна база за тематични нужни. Амбициите са кадастралната карта да се допълни със специализирани данни от други  институции, аеро и спътникови изображения, данни за пространство и време и т.н., както и изграждането на 3D и 4D кадастър на държавата.