Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Провал на политиката на рязане на лентички", "правителствена криза" и "оставките са закъснели" - това бяха три от оценките на представители на БСП, след като министрите на строителството, на вътрешните работи и на транспорта подадоха оставки, "за да понесат политическа отговорност" за трагичния инцидент в Своге, погубил 17 души. 

Кирил Добрев от ръководството на социалистите на първо място попита къде е и оставката на правосъдната министърка Цецка Цачева - заради бягствата от затворите и затриването на Търговския регистър, какъвто нямаше 2 седмици и целият икономически документооборот бе блокиран за това време. 

"Камилите се сменят, керванът си върви", обяви Добрев.

Керванът обаче се водел от един единствен човек - премиерът Бойко Борисов - затова единственият изход от политическаа криза е оставката на цялотот правителство, настоя социалистът. 

По думите му колкото по-добре БСП си свърши политическата работа, толкова по-скоро третият кабинет на Бойко Борисов ще падне от власт. А именно това е зелта на "едниствената опозиция в настоящия парламент" - тоест червената партия. 

Депутатът и юрист от соцпартията Крум Зарков обяви, че оставките на тримата министри ще бъдат подкрепени от БСП.

"Няма да ги държим насила. Нас ни интересува - не само кой, а и какво идва след тези оставки", каза Зарков. 

Стратегията си на действия оттук натакък социалистите щели да обсъдят в понеделник преди първото пленарно заседание за есента, което е във вторник. 

Георги Свиленски от БСП обясни и защо според него политиката на властта е провал - давайки пример как спецорган за битка с инцидентите по пътищата и политика в тази сфера има от 15 години, въпреки че от ГЕРБ онзи ден обявиха създадавено на пореден "нов" орган за борба с катастрофите. 

Той извади и стратегията за пътна безопасност от 2011 г, в която грее лика на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"В този документ са написани всички препоръки, които от няколко дни слушаме по телевизията– и за пътна настилка, и за коланите, и за мантинелите – председател на този орган е въпрешният министър. Остава 1 година до приключването на тази стратегия. Цел в нея е жертвите на пътя да паднат под 380. Само до август тази година те вече са 393", обясни Свиленски.

По традиция - след като БСП даде пресконференция, от ГЕРБ веднага отговарят. И този път със задачата бе натоварен депутатът Тома Биков. 

Той обяви, че трите министерски оставки са пример за носене на отговорност. И... "върна топката" на БСП с въпрос кога социалистите щели да поемат отговорност за съвсем актуални неща като спрени еврофондове при кабинета "Станишев" (който беше на власт преди десетилетие) или за приватизацията на "Техноимпекс", в която участвала Корнелия Нинова (това е преди повече от десетилетие - б.р.)

Биков повтори партийната позиция в ГЕРБ, че министрите в оставка нямат персонални вини, но в политиката отговорност се носи с оставки, когато има проблеми. На нивата надолу от ГЕРБ очаквали да се понесе съдебна отговорност за случилото се край Своге.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.