"Провал на политиката на рязане на лентички", "правителствена криза" и "оставките са закъснели" - това бяха три от оценките на представители на БСП, след като министрите на строителството, на вътрешните работи и на транспорта подадоха оставки, "за да понесат политическа отговорност" за трагичния инцидент в Своге, погубил 17 души. 

Кирил Добрев от ръководството на социалистите на първо място попита къде е и оставката на правосъдната министърка Цецка Цачева - заради бягствата от затворите и затриването на Търговския регистър, какъвто нямаше 2 седмици и целият икономически документооборот бе блокиран за това време. 

"Камилите се сменят, керванът си върви", обяви Добрев.

Керванът обаче се водел от един единствен човек - премиерът Бойко Борисов - затова единственият изход от политическаа криза е оставката на цялотот правителство, настоя социалистът. 

По думите му колкото по-добре БСП си свърши политическата работа, толкова по-скоро третият кабинет на Бойко Борисов ще падне от власт. А именно това е зелта на "едниствената опозиция в настоящия парламент" - тоест червената партия. 

Депутатът и юрист от соцпартията Крум Зарков обяви, че оставките на тримата министри ще бъдат подкрепени от БСП.

"Няма да ги държим насила. Нас ни интересува - не само кой, а и какво идва след тези оставки", каза Зарков. 

Стратегията си на действия оттук натакък социалистите щели да обсъдят в понеделник преди първото пленарно заседание за есента, което е във вторник. 

Георги Свиленски от БСП обясни и защо според него политиката на властта е провал - давайки пример как спецорган за битка с инцидентите по пътищата и политика в тази сфера има от 15 години, въпреки че от ГЕРБ онзи ден обявиха създадавено на пореден "нов" орган за борба с катастрофите. 

Той извади и стратегията за пътна безопасност от 2011 г, в която грее лика на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"В този документ са написани всички препоръки, които от няколко дни слушаме по телевизията– и за пътна настилка, и за коланите, и за мантинелите – председател на този орган е въпрешният министър. Остава 1 година до приключването на тази стратегия. Цел в нея е жертвите на пътя да паднат под 380. Само до август тази година те вече са 393", обясни Свиленски.

По традиция - след като БСП даде пресконференция, от ГЕРБ веднага отговарят. И този път със задачата бе натоварен депутатът Тома Биков. 

Той обяви, че трите министерски оставки са пример за носене на отговорност. И... "върна топката" на БСП с въпрос кога социалистите щели да поемат отговорност за съвсем актуални неща като спрени еврофондове при кабинета "Станишев" (който беше на власт преди десетилетие) или за приватизацията на "Техноимпекс", в която участвала Корнелия Нинова (това е преди повече от десетилетие - б.р.)

Биков повтори партийната позиция в ГЕРБ, че министрите в оставка нямат персонални вини, но в политиката отговорност се носи с оставки, когато има проблеми. На нивата надолу от ГЕРБ очаквали да се понесе съдебна отговорност за случилото се край Своге.