Предложенията за преименуване на храм-паметник "Св. Александър Невски" са грубо посегателство срещу християнските ценности и вярата на православните българи. Това зави Румен Петков, който присъства на отбелязването на летния храмов празник на патриаршеската катедрала, съобщиха от АБВ. Петков припомни и думите на отец Антоний, че вярата в Бога няма нищо общо с политиката, филите и фобите по отношение на Запада или Русия и с нея не трябва да се спекулира, защото Бог приема всички за равни.

Храмът е изграден в периода 1882 - 1912 г. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на Царя-Освободител. В хода на Първата Световна война обаче, след като руската флота бомбардира гр. Варна на 14 октомври 1915 г., правителството на Васил Радославов, взема решение за преименуването на храм-паметника в "Св. св. Кирил и Методий".  През 1920 г. отново е върнато първоначалното име на храма "Св. Александър Невски".

След тържествената литургия Румен Петков и свещенослужителите от патриаршеската катедрала осветиха две икони на Св. Александър Невски във връзка с предстоящите чествания на 800 годишнината от рождението на светеца. Едната ще бъде подарена на Негово светейшество патриарх Неофит, а втората на  Владимир Медински - министъра на културата на Русия и председател на Граждански комитет, който ще организира честванията в памет на рождението на Св. Александър Невски. Третата икона с изображението на светеца ще бъде дарена на руския патриарх Кирил.