"Зная, че ми е останало малко време да живея. Две или три години, след което ще се озова в Божия дом", каза 77-годишният папа Франциск в изблик на откровение пред журналисти в самолета, с който се връща във Ватикана от Южна Корея.

"Размишлявам за греховете си, за грешките си, старая се да се предпазвам от горделивост, защото дните ми са преброени", пише репортер на индийския в. "Хиндустан таймс" думите на Светия отец. Хора от неговото обкръжение от Ватикана разказаха, че пастирът на католиците и по-рано е говорил в тесен кръг за своята смърт, но сега за първи път публично споделя мисли за това. Папа Франциск споменал, че е възможно да се оттегли от папския престол, както направи предшественикът му Бенедикт ХVI, ако се окаже, че вече не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Главата на Римокатолическата църква още един път изрази и позицията на Ватикана по драматичната ситуация в Ирак. Според него там преследването на християните от джихадистите може да достигне размерите на геноцид. 

Франциск заяви, че той и неговият екип обмислят различни варианти за оказване на помощ на застрашените от терористите, включително потенциална визита в Ирак. 

„Ние заявихме, ако е нужно, когато се върнем от Корея можем да отидем там, но точно сега това не е най-доброто решение. Аз съм на разположение, аз съм готов”, каза той. 

Папа Франциск призова за съвместни действия чрез ООН за „спиране на несправедливата агресия” в Ирак. Попитан относно ударите на САЩ срещу цели на „Ислямска държава” в Северен Ирак, светият отец уточни, че в „случай на несправедлива агресия е приемливо да се спре несправедливата агресия. Подчертавам думата спре. Аз не казвам бомбардира или воюва”. „Една нация не може да решава сама как да се прекрати агресия", добави той.

 „Питате ме дали искам да отида в Китай? Разбира се, още утре. Но църквата моли за свободата да си върши работата в Китай, няма друго условие”, каза той. 

При посещението с в Сеул, папата призова страни като Китай и Виетнам, които нямат официални отношения с Ватикана, да приемат „диалога” с Рим, изтъквайки че католиците не гледат на Азия с манталитета на „завоеватели”. Главата на Светия престол подчерта, че изпитва „голямо уважение” към китайския народ. 

Последно сбогом от корейска земя, където папата бе на 5-дневна визита.