Т.нар. "медиен законопроект" на депутати от ДПС, начело с народния избраник, бизнесмен и издател на вестници Делян Пеевски, получи критика от ръководството на Националната библиотека "Св. св. Климент Охридски".

От библиотеката са изпратили становище по проекта за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения в Народното събрание. В него се казва, че текстовете, засягащи собствеността на медиите, нямат място в този закон, тъй като са изцяло извън обхвата му.

"В Европа и в останалите страни по света законите и другите нормативни актове, свързани със задължителното депозиране на печатни и други произведения, не съдържат текстове, подобни на предложените от вносителите, тъй като те са извън предмета и сферата на действие на законодателството. Предполагаме, че приемането на направените предложения се дължи на факта, че една част от народните представители не познават в детайли закона. Вероятно затова се говори за него като за "медийния закон", пише в становището на доц. д-р Красимира Александрова, директор на библиотеката.

По думите й трябва да се направи допълнителен задълбочен анализ, както на систематичното място за подобни промени, така и на "необходимостта от разкриване на собствеността, финансирането на доставчиците и определянето на държавния орган, който ще следи за неговото прилагане"

Текстове, засягащи разкриването на собствеността на периодичните издания - вестници, списания и т.н., съществуват и в момента в същия закон. Текстът беше приет през 2010 г., като уж целта тогава (по време на първия мандат на ГЕРБ - б.р.) бе именно изсветляване на медийния пазар. Министерството на културата и сега поддържа регистър на издателите на печатни медии.

С предложения на Пеевски и колегите му Хамид Хамид, Велислава Кръстева и Йордан Цонев обхватът на закона се разширява и за електронните медии и сайтовете. Предлага се още медиите да оповестяват източниците си на финансиране, извън традиционната им дейност. Собственост да декларират и разпространителите на печатни издания, предлагат още Пеевски и компания, както и да заявяват колко обекти за продажба на такива издания притежават.

 

Въпросният законопроект бе внесен в парламента в началото на 2018 г.  Малко след това премиерът Бойко Борисов обяви, че и правителството ще пише някакви правила и разпореди КЗК да направи проучване на пазара. През това време проектът на депутатите от ДПС престоя дълго в Народното събрание, без по него да започне каквато и да било работа - например в комисиите.

В крайна сметка от ДПС поискаха измененията да минат през пленарната зала и без доклади от комисии. И ГЕРБ ги подкрепи, а законопроектът бе приет на първо четене.

На 3 септември изтича срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта в пленарната зала. Засега нови предложения са дошли само от самите вносители на законопроекта - депутатите от ДПС.  

 
Правителствен документ за законодателна инициатива засега няма. КЗК обаче пусна анализа си неотдавна.
През пролетта и от Министерството на културата заеха подобна позиция за проекта на депутатите от ДПС - че мястото на "медийните" текстове не е в закона за депозиране на печатните издания, чиято цел е съхраняване на книги и периодични издания като част от културното наследство.