"Още от създаването си ГЕРБ прави опити да привлече кадри от смесените региони. За пръв път се появява такава партия, която да се опита да разбие монопола на ДПС". Това каза пред Би Ти Ви бившият зам.-шеф на ДПС Осман Октай. Така той коментира заявките на Бойко Борисов, че ако ГЕРБ е на власт ще има поне 10 зам.-министри мюсюлмани.

"Интелигенцията в смесените региони винаги се е оплаквала, че е оставена на произвола на ДПС. Моделът Доган вилнее само защото той има монопол", каза Октай. Той обаче също заяви, че трябва да се назначават способни хора, а не да има квоти, както бе при тройната коалициия. "Зам.-министрите може да са 20", поясни Октай. Той упрекна останалите партии, че не правят нищо, за да привличат мюсюлманите в своя актив.

Октай припомни, че работата на ГЕРБ в смесените райони вече дава резултати. На последните местни избори в Силистренско нито една община не била спечелена от БСП или ДПС.

Факт е, че при основаването на ГЕРБ тази партия обръщаше много внимание на смесените райони и дори успя да има свои кметове в тях. Дейността на ГЕРБ в тези райони обаче намаля чувствително след като Вежди Рашидов стана министър на културата в правителството на Борисов.