Планът за "Брекзит" на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз, твърди френският президент Еманюел Макрон, пише британският всекидневник "Таймс". Макрон отхвърли призивите на Тереза Мeй за помощ, за да раздвижи разговорите за "Брекзит", като вчера настоя, че ЕС държи на тесни връзки с Великобритания.

"Франция иска да поддържа силни, специални отношения с Лондон, но не и ако цената е разпадането на Европейския съюз", обяви той в годишната си реч по външната политика.

Решението на Великобритания да напусне ЕС е "суверенният избор, който трябва да спазваме, но това не може да бъде в ущърб на целостта на Европейския съюз".

Макрон каза, че се надява, че до края на годината ще бъде постигнато споразумение с Великобритания, но забележките му потвърждават, че Франция не приема схемата на британския премиер за безпроблемен поток от стоки между острова и континента и открита ирландска граница, когато Великобритания налага контрол върху движението на европейците, пише "Фокус".

Тази позиция е подобна на твърдата позиция на Мишел Барние, консервативния политик, който ръководи преговорите за "Брекзит" в ЕС, и се предполага, че министър-председателят не е успяла да спечели Макрон с плана си, когато го посети този месец в лятната му резиденция на Средиземно море.

Джейкъб Рийс-Мог, депутатът от "Торите", който полага усилия да принуди Тереза Мей да приеме по-твърдия "Брекзит", заяви:

"Френският президент е казал ясно, че планът на премиера оставя Великобритания наполовина вътре, наполовина извън ЕС и че нарушава червените си линии. Вместо да пришпорваме този мъртъв кон, трябва да се върнем към усилията да осигурим сделка за свободна търговия в стил "Канада".

Това би позволило на Великобритания да определи свои мита и регулаторни стандарти. Критиците твърдят, че това не може да се осъществи, без да се нарушава обещанието на правителството да избегне твърдата граница в Ирландия. Няма никакви признаци на пукнатини в единството на правителствата на ЕС относно "Брекзит", но френският президент е изолиран сред европейските лидери в желанието си за по-федерален съюз. Германският канцлер Ангела Меркел, чиито позиции у дома са отслабени, не подкрепи ни най-малко желанието на Макрон да даде нов старт на ЕС и да осигури нови правомощия на еврозоната.