Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че скоро ще предложи нови идеи за засилване на сигурността на ЕС, като каза, че Съюзът трябва да спре да зависи от САЩ в тази област, предаде агенция Франс прес. Макрон говори пред около 250 дипломати, депутати и експерти по международни отношения на форум в Париж.

"Европа не може повече да разчита на САЩ за своята сигурност. От нас трябва да зависи гарантирането на европейската сигурност“, заяви той в реч на годишната конференция на френските посланици. Предложенията ще бъдат огласени в близките месеци", каза Макрон. 

Още преди година в реч, в която огласи намеренията си за реформи на общността, Макрон предложи отбраната и сигурността на Европа да се укрепят чрез създаване на общи сили за намеса, общ бюджет за отбрана и обща доктрина за действие, в т.ч. европейска академия за разузнаване.

Днес той настоя за "изчерпателен преглед на нашата сигурност с европейските партньори, включително Русия - при условие че има напредък с Москва по въпроса с Украйна".

"Нуждаем се от нови инициативи, от изграждането на нови съюзи… Франция иска Европа, която защитава, а екстремизмът се събужда."

Призивите на Макрон идват след серия от действия на президента на САЩ Доналд Тръмп, показващи дистанциране от традиционните партньори в НАТО, посочва Франс прес.

Словото на президента имаше за цел да начертае пътна карта за френската дипломация догодина и девет месеца преди европейските избори, на които Макрон се надява да спре световната вълна на нов възход на национализма.

Макрон оцени като особено тревожна ситуацията в Сирия, където правителството на президента Башар Асад "заплашва да предизвика нова хуманитарна криза в провинция Идлиб". Това е последната провинция, останала под контрола на бунтовници.

Президентът призова "да се засили още повече натискът върху режима и неговите съюзници" за уреждане на конфликта с политически средства. В тази насока очаквам много от Русия и Турция "предвид ролята им и поетите от тях ангажименти", подчерта Еманюел Макрон.

Той потвърди решимостта си да се постигне напредък по сключеното през май в Париж споразумение между различните фракции в Либия, включително да бъдат произведени избори в северноафриканската държава през декември. 

Франсоа Есбур, председател на Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, се пита дали Макрон "ще успее да накара Европа да се раздвижи", преди да бъдат постигнати големи компромиси до края на 2019 г. Дотогава Европейската комисия трябва да има нов председател, а Европейската централна банка - нов гуверньор.

"Макрон е единственият лидер в Европа днес, но не може да бъде лидер сам", добавя Есбур. Необходимо е "Франция и Германия да вървят заедно".