Държавата ще вдига административно осигурителни прагове, стана ясно при представянето на екипа на новия социален министър Йордан Христосков.

Ако не бъде постигнато договаряне за всички браншове за минималния осигурителен доход, ще пристъпи към административно налагане на увеличение, защото има браншове, където последните 2-3 години не е имало промяна.

Според министъра досега са извършени договаряния за 35 дейности, като средният процент за увеличение е 4,1%. Там, където не е договорен по-висок праг, той ще се увеличи с тази стойност.

Христосков очаква догодина да има повишение на минималната работна заплата, чиято стойност в момента е 340 лева. Кабинетът "Орешарски" планираше тя да стане 380 лв. през 2015 г. Служебният министър не се ангажира с конкретна стойност.

Началник на кабинета на Йордан Христосков е Ася Чолашка. Той има и три заместнички. Румяна Георгиева организира и координира дейността на Министерството на труда и социалната политика в сферата на защитата при безработица и насърчаване на заетостта, пазара на труда, трудовото и общественото осигуряване, доходите и жизненото равнище, демографското развитие, социалното осигуряване, трудовата миграция и свободното движение на работници, безопасността и здравето при работа.

В ресора на заместник-министър Петя Евтимова влизат Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", европейските програми и проекти и международното сътрудничество и координацията по въпросите на ЕС.

Заместник-министър Спаска Петрова отговаря за политиката по социално подпомагане и социални услуги, политиката за децата и политиката за хората с увреждания. Тя координира дейността на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за хората с увреждания.