Първа крачка към организиране на машинно гласуване, достъпно за всички избиратели на територията на страната, направи днес ЦИК. Въпреки че по закон наличието на машина за подаване на вот е задължително на всички избори след президентските през есента на 2016 г., едва днес - през август 2018 г., комисията реши да проучва пазара на машини за гласуване и да провери колко биха стрували те на държавата в различните варианти - ако бъдат купени, произведени или взети под наем. 

Инициативата на ЦИК идва три седмици, след като Административният съд в София я осъди и разпореди до 6 месеца машинно гласуване да бъде въведено, както изисква Изборният кодекс. Делото бе заведено от бившите депутати от десницата, сега част от "Демократична България" Мартин Димитров и Петър Славов. 

Въпреки че изборната комисия обжалва съдебното решение пред Върховния административен съд, днес бе обявена обществена поръчка с предмет: "Извършване на пазарно проучване, анализ и консултиране за определяне на прогнозна цена за производство, закупуване, наемане - дългосрочно или краткосрочно (еднократно) и доставка в страната на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване, както и за логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата за произвеждане на избори“.

Прогнозната стойност на проучването е 12 500 лв., а срокът за изготвянето му - 2 месеца от сключване на договора с избрания за целта изпълнител. Той ще бъде определен чрез договаряне на база на офертите, които ЦИК получи до 10 септември.

"Целта на обществената поръчка е провеждане на проучване на всички участници на пазара, които произвеждат и доставят устройства за машинно гласуване. Фокусът на изследователския интерес е цената, на която може да бъде осигурена възможност за гласуване с устройства за машинно гласуване за всички български граждани, считано от началото на 2019 година. Следва да бъдат подложени на анализ всички аспекти на проблема: цена на самите устройства, софтуерно и техническо осигуряване, съхранение, транспортиране и поддръжка на устройствата. Проектът следва да включва и сравнителен анализ на предимствата и недостатъците на различните пазарни стратегии: за производство, закупуване, наемане - дългосрочно или краткосрочно (еднократно) и доставка в страната на специализирани устройства за машинно гласуване", обясняват от ЦИК.

Пак днес Димитров и Славов внесоха във ВАС документи по обжалването на решението, с което до 6 месеца машинно гласуване трябва да бъде въведено. Още през 2017 г. обаче - преди парламентарния вот, върховни магистрати решиха, че машинно гласуване трябва да има задължително, включително и за въпросните последни избори за парламент. ЦИК се опита в последния момент да обяви обществена поръчка, на нея се яви само станалата прословута напоследък покрай срива на Търговския регистър фирма "Лирекс", но в крайна сметка се оказа, че тя не може да изпълни заданието.