Жребият за основната схема на Откритото първенство на САЩ по тенис не пожали Григор Димитров. Още в първия кръг българинът среща добрия си приятел Стан Вавринка (Швейцария).

Шампионът от 2016-а получи "уайлд кард" от домакините, той все още е извън топ 100 заради отсъствие от корта и бавно навлизане във форма до лятото на тази година. Димитров е под №8 в схемата - позицията му в световната ранглиста.

Двамата се изправиха един срещу друг в първия кръг и на "Уимбълдън" и Стан спечели с 3:1 сета, след като Григор взе първия сет. Двубоят бе доста оспорван, две от частите бяха решени с тайбрек.

Ако преодолее Вавринка, първата ни ракета ще играе с квалификант. След това потенциални съперници са Милош Раонич (Канада), Джон Иснър (САЩ), Хуан Мартин дел Потро или Анди Мъри (Великобритания) на четвъртфинал...

Лидерът в схемата и актуален шампион Рафаел Надал (Испания) също ще има трудно начало - срещу своя сънародник Давид Ферер. Рафа (Григор е в неговия поток) може да срещне Роджър Федерер само на финал. В първия кръг Маестрото играе с Йошихито Нишиока (Япония). Той попадна в една четвъртина с Новак Джокович, победил го убедително на финала в Синсинати в неделя.

Двамата могат да се противопоставят на четвъртфинал. Сърбинът стартира с унгареца Мартон Фучович. На полуфинал срещу един от двамата фаворити може да излезе Александър Зверев (Германия). В тази четъртина е и Марин Чилич (Хърватия).

Сестрите Серина и Винъс Уилямс са евентуални противнички още в третия кръг. България е без представителка при дамите. И трите ни състезателки - Виктория Томова, Елица Костова и Сесил Каратанчева, отпаднаха в квалификациите.

Последният за годината турнир от Големия шлем започва в понеделник.