"Смърт за гяурите" (тур. гяур - неправоверен, обида към християните) беше изписано със спрей на Стената на безсмъртните до паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа. Надписът, който възмути служителите на парк-музей "Шипка - Бузлуджа" и местните жители, е бил забелязан в петък и почистен от работещите в парка. Надраскването на монумента беше определено като "недопустим вандалски акт" от управата на музея. 

"Това е поредният много неприятен инцидент. Не знам как да го коментирам. Изключително сме омерзени от случващото се, както на Шипка, така и на Бузлуджа", коментира заместник-директорът на музей "Шипка - Бузлуджа" Мая Миланова.

Тя е категорична, че подобни актове на подбуждане на омраза, не са от полза на никого.

"Нацията трябва най-сетне да проумее, че само пазейки светините си, пазейки националната ни история, ще имаме бъдеще", каза още Миланова.  

Обидни надписи на религиозна основа могат да се видят и на плажа в Якоруда. 

"ЕИ помаци! Всички душове се пускат с ръчката надолу, а се спират с ръчката на горе!" - този надпис е залепен под всеки душ на минералния плаж.

Плажът е сравнително малко посещаван, дори и през почивните дни, въпреки че е единствен в района. Близо 95% от населението в Якоруда са българомохамедани.

Обиден надпис с правописни грешки е разлепен на плажа в Якоруда.

Оскверняването на Стената на безсмъртните е втори неприятен случай с исторически паметник от началото на месеца. Неизвестни вандали обраха музея на Паметника на свободата на връх Шипка. От експозицията липсват един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали. Точната дата на кражбата не е известна, липсата на ценните предмети е установена на 11-и август. Експозицията е отваряна запоследно на 28-и февруари тази година, според криминалистите престъплението е извършено между тази дата и деня, в който е установено, че липсват предметите. 

Инцидентът с Паметника на Свободата се случи точно когато се обсъждаше дали да бъде премахната охраната на музея. Заради последните промени в Закона за МВР паметника може да остане без охрана след края на тържествата по случай 80-годишнината му на 23-и август. От МВР не могат да покрият разходите за охрана с мотива, че Шипка не е стратегически обект. За охраната на паметника в момента се грижат 8 полицаи, необходимата сума пък е в размер на 240 000 лева годишно.

Според проф. Генчо Начев, управител на УНСБАЛ "Св. Екатерина", е недопустимо паметникът да се руши и да бъде разграбван, тъй като е историческо наследство. Пред радио "Фокус" той заяви, че ако се наложи ще бъде организиран инициативен комитет, който да се заеме с охраната на монумента и експозцията. По случай  80-годишнината от освещаването на Паметника на Шипка подари на историческия музей „ Искра” в Казанлък копие от речта на цар Борис Трети от това събитие през 1934 година.