Германската столица е дом на растящ брой последователи на радикалния ислям и членове на екстремистки десни партии, сочи нов доклад, пише "Политико".

Общият брой на салафитите в Берлин се е покачил от 840 на 950 души за една година, съобщи "Тагесшпигел", позовавайки се на все още непубликуван доклад на Службата за защита на конституцията.

Увеличаващият се брой в немската столица следва общата тенденция в страната - салафитите са нараснали на 10 800 през 2017 г. в сравнение с 9700 година по-рано, според анализ на вътрешното министерство от миналата година.

В този доклад министерството описва германската салафитска общност като "главния източник за набиране на хора за джихад" въпреки че "политическите салафите обикновено се въздържат от употреба на насилие". Според документа, че анализи на скорошните терористични атаки в Германия и в цяла Европа показват, че "джихадистките действия много често са предшествани от салафитска радикализация".

В Берлин има и увеличение на привържениците на екстремисткото дясно движение "Граждани на Райха", което пропагандира връщането на границите на Германия отпреди Втората световна война и отхвърля легитимността на модерната германска държава. В движението има 500 членове от Берлин, а през 2017 г. са били 400.

Броят на членовете на крайнодесни групи, които проповядват насилие, остава 700. 

Поддръжниците на крайнолявата организация Rote Hilfe са 1540 в Берлин, има леко покачване, отчита докладът.