Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и главният счетоводител Мария Димова днес са били повикани в Столичното следствие, съобщи БНР. Целта е да се прецизират обвиненията срещу част от ръководството на банката, съобщи адвокатът на Димова - Николай Рангелов. Той допълни, че няма промяна в обвиненията, повдигнати на двамата до момента.

Както е известно, по аферата обвиняеми са освен подуправителят на БНБ Цветан Гунев, така и бившият шеф на надзорния съвет Цветан Василев, който се издирва за това, че според прокуратурата "умишлено е склонил Маргарита Петрова  (главен касиер) и Орлин Русев  (изпълнителен директор), да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева". Към тях бяха приобщени и другите трима изпълнителни директори - Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев, както и Георги Зяпков - ръководител управление „Кредитиране“ в банката. 

В своите обяснения днес главният счетоводител на КТБ  Мария Димова е заявила, че в част от периода, за който е обвинена, е била в отпуск и няма как да е извършила престъпление.

Янчо Янков и клиентът му Орлин Русев, както и Мария Димова, престояха само по няколко минути в сградата на Столичното следствие, допълва БНР. 

Борислава Кючукова - заместник-главен счетоводител на банката все още е в ареста, а Маргарита Петрова - главен касиер, вече е освободена.

Тази сутрин пред програма "Хоризонт" юристът Даниел Божилов - част от фейсбук групата за защита на интересите на вложителите, прогнозира ескалиране на протестите и засилване на натиска върху държавните институции.

Дори се обсъжда възможността да се поиска спешна помощ от съда в Люксембург, така че да е заявен един иск, който да се разгледа в много кратък срок от време за нарушване на общностното законодателство. Има идея самият протест, който се прави, да ескалира в определена степен в рамките на закона, защото очевидно от ръководството на БНБ, като отговорен орган, въобще не се интересува никой. На тях не им пука нито за акционерите, които трябваше да са ги поканили вече официално, те да предложат нещо, ще предложат ли, няма ли да предложат, респективно те да минават на следващите стъпки, които предвижда законът, каза Божилов.

Той директно обвини управителя на БНБ Иван Искров, че на базата на вътрешна информация е изтеглил своевременно спестяванията си от КТБ, докато положението на обикновените хора с блокирани сметки продъжава да се влошава:

Има хора, които просто по една или друга причина точно в този момент са останали без работа и тези средства им трябват. Сега няма да коментираме социалните, но тежките случаи, когато са събирани пари по дарителски сметки, когато става въпрос за лечение на тежки заболявания. Но по принцип има и фирми - на всеки един от нас, вложителите, това създава по-малки или по-големи проблеми, във всеки случай са проблеми, поясни Божилов.