Хакери, свързани с руското правителство, са направили фалшиви копия на сайтовете на два американски десни тинк-танка, съобщи компанията Microsoft, цитирана от Ройтерс.

Компютърджиите, които според компанията на Бил Гейтс са свързани с Кремъл, са създали имитации на Международния институт на републиканците (International Republican Institute) и на Института "Хъдсън" (The Hudson Institute). Потребителите са били пренасочени към фалшиви адреси, където са им поискани потребителско име и парола - вероятно целта е била да се съберат данни за влизане от по-наивните работещи в тинк-танковете.

В борда на Международния институт на републиканците са множество известни представители на дясната американска партия, включително аризонския сенатор Джон Маккейн, който е сред критиците на президента Тръмп и отношенията му с Русия в партията. Институтът "Хъдсън" пък е провел няколко дискусии на тема киберсигурност в контекста на глобалните киберконфликти, и също е бил критичен към руското правителство.

От Microsoft са поели контрол над сайтовете на хакерите и са блокирали атаката. Според тях обаче това е знак за началото на по-широка кампания срещу САЩ преди изборите за Конгрес през ноември.

Все още няма коментар от страна на Кремъл, но се очаква такъв до края на деня. По всяка вероятно руските власти ще отрекат връзка с хакерите и ще повторят тезата си, че се води антируска кампания с цел оправдаване на санкциите срещу Русия.

"Руснаците правят атаки, които са според тях в интерес на тяхната нация", обяснява пред РНю Йорк Таймс Ерик Розенбах, директор на харвардския проект "Защитаване на дигиталната демокрация". "Целта е блокиране и отслабване на всяка група, която критикува как Русия на Путин функционира у дома и по света."

Закономерно, по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече обвиненията категорично.