Русия може да наложи пълна или частична забрана върху вноса на автомобили от ЕС и САЩ, съобщи в. "Комерсант".

Това е една от възможните следващи контрасанкции на Кремъл срещу Запада. Те ще бъдат наложени само ако Брюксел и Вашингтон въведат нови санкции срещу Москва, заявяват пред изданието двама висши федерални служители, пожелали анонимност.

Два дни след като САЩ и ЕС въведоха секторните икономически санкции срещу Русия, правителството на Дмитрий Медведев е изпратило до президента Владимир Путин доклад, в който се излага обширен списък от възможни ответни мерки. Двамата високопоставени служители добавили, че засега правителството не е получило от държавния глава поръчение да подготвя документите за въвеждането на нови руски ответни санкции.

Засега Русия спря вноса на плодове, зеленчуци, мляко, млечни продукти, риба, птиче, телешко и свинско месо от ЕС и САЩ.

Една от възможните нови контрамерки е въвеждането на ограничения върху вноса на промишлени стоки в Русия. И сред тези стоки са автомобилите.

Единият от федералните служителите уточнил, че търсенето на коли в страната може да бъде покрито за сметка на вътрешното производство, най-вече от предприятията, сглобяващи коли от чужди марки в Русия.

Друга възможна контрасанкция е ограничаването на вноса на медицински изделия, пише сайтът "РБК дейли". Двамата правителствени служители признали обаче, че този въпрос е много деликатен и изисква допълнително обсъждане. 

Пълната забрана за внос на автомобили от Европа и САЩ ще доведе до прекрояване на пазара, твърдят експерти, запитани от "Ведомости". Според изпълнителния директор на "Автостат" Сергей Удалов, ако все пак се въведе такава мярка, трябва да се избегне забраната върху вноса на части, защото това ще засегне тежко руските автомобилни заводи, които сглобяват коли.

Колкото до медицинското оборудване, в Русия се произвеждат салфетки, хирургическа и най-проста диагностична апаратура.

"Всичко останало, включително високотехнологично оборудване - идва от внос. Ако на този внос бъдат наложени ограничения, то в Русия трябва просто да престанем да боледуваме", заявява пред "Ведомости" представителят на компанията SCA Евгений Махоротов. 

Миналата седмица германският автогигант "Даймлер" реши да спре износа за Русия на модел мерцедес, известен у нас като "кубче" - прочутият G-клас. Това е една от любимите коли на българските "мутри". Причината е, че този модел може да бъде сметнат за продукт с двойно предназначение поради факта, че е брониран.