Масови призиви за бойкот не само на американски стоки, но дори и на филми холивудско производство заливат Турция. Лично президентът Реджеп Таийп Ердоган обяви днес, че страната ще "бойкотира" американските електронни стоки, в т.ч. и телефоните марка iPhone.

Призивът на Ердоган е в отговор на решението на Вашингтон да наложи санкции на Анкара. Oтношенията между двете страни силно се влошиха, след като САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън, обвинен от турските власти в тероризъм. В резултат турската лира се срина до рекордно ниски нива.

"Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Дори и Канада. Но срещу нас е предприета кампания. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат iPhone, но има и Samsung. Имаме нашите Venus и Vestel", заяви днес турският държавен глава в реч в Анкара, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган се обърна и към представителите на бизнеса с призива: най-добрият отговор, който Турция може да даде на САЩ, е "да запретнем ръкавите и да работим".

Паралелно турският национален авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" (Turkish Airlines) предприе кампания за бойкот на реклами на САЩ и американски фирми. Това съобщи в туитър говорителят на авиокомпанията Яхя Юстюн, предаде ТАСС.

Юстюн публикува в туитър хаштага #ABDyeReklamVerme ("Не рекламирайте САЩ") и по този начин отправи призив към други турски компании да се присъединят към акцията. "Търкиш еърлайнс" подкрепя нашия народ и държава. Съответно нареждане е дадено на нашите рекламни агенции, добави Юстюн. Призивът за бойкот се появи в социалните мрежи вчера. Призивът бе подкрепен от държавната телекомуникационна компания "Тюрк телеком", обслужваща над 40 милиона души.

"Тюрк телеком" съобщи в туитър, че се присъединява към акцията и нарежда на своите рекламни агенции да не работят с американски фирми и да не рекламират американски марки.