СИМОНА РУСЕВА

Бронирани, със затъмнени стъкла, истински крепости на колела. И луксозни. Няма държавник по света, който да не се вози в суперлимузина. Вкусовете обаче са различни.

Германската канцлерка Ангела Меркел залага на родното производство. Нейният служебен автомобил е черно “Аudi A8 L W12”. Стандартната версия тръгва от 140 000 евро. Цената на лимузината на канцлерката се пази като държавна тайна. Според експерти бронираното ауди струва не по-малко от 250 000 евро. Мощността е 500 конски сили, максималната скорост – 250 км/ч. Регистрационният номер е “0-2”, този за президентския мерцедес е “0-1”.

Цената на аудито на Меркел е държавна тайна.

Президентът на САЩ Барак Обама се вози на “Cadillac DTS” на “Дженерал мотърс”. Това обаче не е автомобил, а танк. Дължината е 6 метра, теглото – 8 тона. Наричат го “звяра”. Той остава невредим и от близка атака с тежко огнестрелно оръжие. Същевременно е президентски офис на колела. Цената за подобна лимузина е прилична – 300 000 долара (221 000 евро). Регистрационният номер е “USA 1”. Дори когато президентът е в чужбина, той се вози само на тази кола. Транспортират я със самолет до държавата домакин. Мощността й е 1000 конски сили.

Президентът Обама се вози из цял свят само със "звяра".

Официалната лимузина на руския президент Владимир Путин е “ЗИЛ 41047”. Моделът е от съветската ера. Звучи невероятно, но според експерти разходът на гориво е 60 л на 100 км. Путин обаче предпочита да се вози на брониран “Мерцедес S 600 Пулман Гард”. Това е бронирана лимузина на “Даймлер” от най-висок клас. Цената е 1 милион евро. Стопанинът на Кремъл наскоро обяви, че служебните коли в Русия трябва да са родно производство. Сега се разработва нов модел “ЗИЛ”.

Официалният ЗИЛ на Путин.
Руският лидер обаче предпочита брониран мерцедес.


Китайският държавен глава Си Цзинпин  се вози на брониран автомобил “Hongqi HQE” (“Червено знаме”) ръчна изработка и отговаря на най-високите съвременни стандарти за сигурност. Предполага се, че цената е 1,2 милиона долара (890 000 евро).

Червеното знаме на Си.


Папа Франциск се вози на нов папамобил, базиран на нисък клас “Мерцедес”. Но само когато гардовете преценят, че се налага. Скоростта е 80 км/ч. Скромността на Светия отец  е пословична. Той беше засечен да кара стар “Форд Фокус” и 30-годишно “Рено 4”. Неотдавна папа Франциск изрече: “Боли ме, когато видя свещеник или монахиня да се возят на най-нови и скъпи модели коли.”

Папа Франциск рядко използва бронирания папамобил.


Друг е вкусът на султана на Бруней Хасанал Болкиах. Неговата страст е  да колекционира автомобили. Сбирката му се изчислява на 4,5 милиарда евро. Любимата му лимузина е “Ролс Ройс”. Тя е истинска рядкост, в света има едва 30 такива автомобила. Тази на монарха е позлатена.

Кралският гараж на Елизабет Втора също е достоен за завист – “Ролс Ройс”, “Ягуар”, “Бентли” и “Рейндж Роувър”. Официалната е “Бентли”. За нейния 50-годишен юбилей на трона фирмата производител й подари два еднакви екземпляра. Всеки с цена от 1 милиона евро, твърдят запознати.

Британската кралица получи подарък - две еднакви бентлита.

Задната седалка е само за двама души. Тя обаче не е компактна, седалките всъщност са две, като всяка може да се повдига. Така, когато в бентлито се возят сравнително ниската кралица и високият й съпруг принц Филип, разликата във височината им не се забелязва.
Британският премиер Дейвид Камерън харесва специално изработена бронирана лимузина “Jaguar XJ Sentinel”. С теглото си от 3,8 тона тя развива завидна максимална скорост от 200 км/ч. Камерън обожава скоростите. Неговият автомобил е сред най-бързите в сравнение с чуждестранните му колеги. Това си има и цена – 380 000 евро.

Камерън обича високите скорости и затова предпочита ягуар.

Френският президент Франсоа Оланд има богат изборбр на бронирани  лимузини от висок клас, но всички са родно производство. Най-често той се вози в “Ситроен DS Хибрид4” с мощност от 200 конски сили, но харчи едва 3,8 литра гориво на 100 км. Максималната скорост е 211 км/ч.

Пестелив хибриден ситроен е предпочетен от Оланд.

Както се казва, най-хубав е служебният автомобил.