Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Болестта "син език" се разпространява в България много бързо. "Вълната на разпространение е изключително висока", каза по Нова тв Бойко Ликов, директор на центъра за оценка на риска към БАБХР.

Обикновено за седмица заразата обхваща 15-20 км, в момента от Хасковско до Рижкия проход е стигнала за три седмици, а това са около 180 км, обясни специалистът. "Достигна и македония, но може би там е дошла от Гърция", предположи Ликов.

В момента в България има около 2000-3000 болни животни, умрелите са около 700.  Ликов подчерта, че консумирането на месо и мляко от заразени животни не е опасно за хората.

Болестта засяга само преживни животни, а причинителят е насекомо. Причините за необичайно бързото разпространение на болестта са основно във времето. "Виждате валежите, такова чудо никога не е било, идеално време за размножаване на кръвосмучещи насекоми", каза експертът.

Според него има и друга причина за бързото напредване на заразата - липсата на коректна и точна информация от съседните държави. Ликов даде за пример и предишни случаи с шапа, за който цареше мълчание в Турция, а у нас започнаха да се разболяват животни. Нещо подобно се случило и миналата година с шарката по овцете. В Гърция съобщавали за болни животни само в района на Атина, но не и по границата с България, а у нас започнали да регистрират болестта.

Информацията и за "синия език" се криела от съседните държави, смята Ликов.

Според него 450 хил. лв., отпуснати за компенсиране на животновъдите, няма да бъдат достатъчни.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.