Болестта "син език" се разпространява в България много бързо. "Вълната на разпространение е изключително висока", каза по Нова тв Бойко Ликов, директор на центъра за оценка на риска към БАБХР.

Обикновено за седмица заразата обхваща 15-20 км, в момента от Хасковско до Рижкия проход е стигнала за три седмици, а това са около 180 км, обясни специалистът. "Достигна и македония, но може би там е дошла от Гърция", предположи Ликов.

В момента в България има около 2000-3000 болни животни, умрелите са около 700.  Ликов подчерта, че консумирането на месо и мляко от заразени животни не е опасно за хората.

Болестта засяга само преживни животни, а причинителят е насекомо. Причините за необичайно бързото разпространение на болестта са основно във времето. "Виждате валежите, такова чудо никога не е било, идеално време за размножаване на кръвосмучещи насекоми", каза експертът.

Според него има и друга причина за бързото напредване на заразата - липсата на коректна и точна информация от съседните държави. Ликов даде за пример и предишни случаи с шапа, за който цареше мълчание в Турция, а у нас започнаха да се разболяват животни. Нещо подобно се случило и миналата година с шарката по овцете. В Гърция съобщавали за болни животни само в района на Атина, но не и по границата с България, а у нас започнали да регистрират болестта.

Информацията и за "синия език" се криела от съседните държави, смята Ликов.

Според него 450 хил. лв., отпуснати за компенсиране на животновъдите, няма да бъдат достатъчни.