Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да им се чудиш на румънците – в месеца на отпуските и във времето за море, те тръгнали да протестират срещу правителството. И „тръгнали“ е точната дума, защото протестите в северната ни съседка са организирани от румънската диаспора – хиляди румънци са тръгнали от Италия, Испания, Великобритания и други части на Европа и света, и са дошли в Букурещ да свалят правителството.

Вчерашният румънски протест мина някак си телеграфно в повечето големи български медии (в интерес на истината само Нова телевизия имаше специален пратеник) и не стана много ясно за какво точно протестират румънците. Най-общо казано, те протестират срещу корупцията и опитите на управляващите социалдемократи да подчинят правосъдието. Да се протестира така мащабно за нещо, което нито се яде, нито се пие, от нашата камбанария изглежда доста невероятно. Да протестираш срещу корупцията е като да протестираш в името на това да се признаят резултатите от някакъв си референдум – вятър работа.

За какво по-конкретно протестират румънците? 

- Протестират срещу управляващата партия на социалдемократите (съставена предимно от наследници на бившите комунисти), която гласува нови правосъдни закони и прие промени в Наказателния кодекс. С тези промени управляващите спасяват себе си - новите текстове частично декриминализират злоупотребата със служебно положение и намаляват наказанието за това престъпление. Промените дори дават възможност за амнистия на вече осъдени политици.

- Румънците протестират и срещу това, че лидерът на управляващите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки че има предварителна присъда от 3,5 години затвор именно заради злоупотреба със служебно положение.

- Румънците протестират и срещу отстраняването на Лаура Кьовеши от Дирекцията за борба с корупцията (DNA). Ръководителката на Антикорупционната прокуратура беше отстранена преди месец. Тя оглави Дирекцията през 2013 г. и по нейно време бяха постигнати множество осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта, като всяка партия получи представителство в... затвора.

„Корупцията може да бъде победена! Не се отказвайте!“ - заяви наскоро Лаура Кьовеши. 

- Румънците протестират и срещу ограничаването на гласуването в чужбина. Да ви звучи познато? Румънците искат и електронно гласуване. Да ви звучи познато?

- Румънците, живеещи в чужбина, които изпращат всяка година над 3 млрд. евро на близките си в родината (да ви звучи познато?) протестират и срещу грозните нападки по техен адрес от страна на управляващи политици. Да ви звучи познато? Румънците в чужбина, които сега протестират, са наричани „лупенизирана диаспора“, на която Сорос плаща, за да дестабилизира страната. Да ви звучи познато? Явно и оттатък Дунава живеещите в чужбина се мотат в краката на управляващите и пречат.

„Справедливост, а не корупция“ е един от лозунгите на протестиращите в Румъния. Добре че у нас корупцията е само усещане и все още не е прескочила телената ограда на границата с Румъния. Все пак, не е лошо нашите управляващи, за да не се заразим и с тая чума, да напръскат обилно границата с вълча урина.

---

Бел. ред. Мнението препечатваме от фейсбук профила на Слави Трифонов. Заглавието и подзаглавито са на Клуб Z

Коментари

Абе Слави!

Хубаво си почнал, ама какъв е този край бе Слави?
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Ще кажат (ако не го казват вече) и че ги използват,

ще кажат, че им плащат ("една съседка, приятелка, леля, жена ми каза, че цялото семейство отишли на море след протестите със заработеното") както при нас беше 2013 г. Вече казват (от тяхното министерство на вътр.работи), че били 20 хил., а не 100 хил. - както при нас беше (ако си спомняте дори забраниха снимането с дронове, за да не се види, че протестът продължава от Президентството до НДК в П-образно шествие през Орлов мост). Този сценарий вече сме го видели. Разликата е, че нашите бивши комунисти така и не бяха осъдени, за разлика от техните. А дали имат "жълти павета" - сигурно, не. Защото все някак трябва да наричат "Соросовите наемници" - явно не са "жълтопаветници" или "умните и красивите". Нещо местно румънско ще да е.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

„В Румъния се прибират и граждани, живеещи в чужбина, които също ще се включат в проявите.“ И се сетих за 2013 година. И протестите срещу Орешарски. Организирани и вихрени най-вече от „българи, живеещи в чужбина“, внезапно загрижени за демокрацията у нас, за подготвяния заем от 1 милиард, за налагането на далавери и далавераджии… Та от САЩ и бял роял са осигури, та чак хилава цица долетя да се развее... ( Сами си припомнете колко време Баце изтърпя хубавите, ЕнтелЕгентни и т.н. като Кукунева, Икономиката, Глупако, Пепи Белото..) Сега тези загрижени българи ги няма. А заемът от 16 милиарда се забрави. И Борисов сам решава коя фирма какво да вземе, на кой кмет какви пари да се отпуснат. А за далаверите с ЧЕЗ, Нова тв, летището, тестерите за чумата… Какво да говорим… А и Прасчо за шеф на ДАНС - НЕ може, но за закончетата му за медиите, вторизчното ДООГРАБВАНЕ на КТБ - дупетатски гласове на ПП ГРОБ за подкрепа.. Та чак за благодарност виетнамската пекинка и ден НЕИЗВИНЕНО НЕприсъствие не му турга...
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Ех, Мартинчо,

Истината е, че хората толкова ви мразят - вас комундерите - че са готови да съдействат на всеки друг крадец, само да не сте вие! А причината е ясна - веднъж вече продадохте страната си и избивахте заедно с окупаторите собствения си народ. За ошушкването с куфарчетата да не говорим (прочетете статията на Даракчиев тук) - това никога няма да се докаже. Пък и няма какво толкова да се възмущавате - нали искахте да подмените дясното с ваше, по-удобно. Ами подменихте го. Сега ще си го търпите.
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

некои съображения

Да му се чудиш на Слави - в месеца на отпуските тръгнал да си изработва мнение... Не му е много ясно на Учиндолеца какво означава мнение. Щото изброяването на неща не означава да имаш мнение. Изброяването е инвентаризация. Не е мнение. Както и да е. Румънците ни показват как. И особено външните румънци. Каква е разликата с нас българите? Румънците ненавиждат руснака. И разбират че корупцията държи страната в руската орбита. Българинът, влкючително и Слави е русифициран и приема страната да е в руската орбита - корупцията. Така че българинър няма да протестира срещу корупцията защото това означава да се отдалечим от Матушка Рассия. Нали така Слави? И ти за Матушка Рассия България даваш... Хайде на есен ще броим новите партии на Макаров...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.