Осем от 10 канадци не възнамеряват да пропушат канабис или да увеличат употребата му след легализирането му тази есен в страната, сочат резултатите от изследване на Канадския национален статистически институт, цитирани от Франс прес.

Канада се готви да стане на 17 октомври втората страна, легализирала канабиса за медицински цели, след Уругвай през декември 2013 г. Осемдесет и два процента от анкетираните над 5000 канадци заявили, че не възнамеряват да пропушат канабис или да увеличат консумацията му след легализирането му. Двадесет и осем процента от канадците, които пушат канабис, уверили, че ще са предразположени да увеличат употребата му.

От института започнали да събират данни за консумацията на канабис в страната, за да изследват социалните и икономическите последствия.

Около 4,6 милиона канадци, т.е. 16 на сто от населението, казали, че консумирали канабис от началото на годината. Консумиращите канабис са повече сред мъжете, отколкото сред жените. Употребата му намалява с напредването на възрастта, отбелязаха от Канадския национален статистически институт.

БТА