Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кремъл смята обвързването на новите санкции на САЩ с инцидента в Солсбъри за неприемливо, тъй като Русия няма отношение към случилото се, заяви пред журналистите прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Смятаме, че обвързването на новите рестрикции от страна на САЩ, които ние продължаваме да считаме за незаконни, с „делото Солсбъри“ е категорично неприемливо“, подчерта Песков.

И добави:

„Ние още веднъж отхвърляме най-решително всички обвинения в контекста на възможно участие на руската държава към това, което се случи в Солсбъри. Не може да става дума за това“.

Говорителят на Кремъл е категоричен, че изобщо не може да става въпрос за участие на Русия в употреба на химическо оръжие.

„Нещо повече, ние не можем да говорим със сигурност за това, какво и как е използвано във Великобритания, също така не разполагаме с никаква информация и нямаме отговор на предложението ни към британската страна за съвместно разследване на този инцидент, който ни безпокои сериозно“, подчерта той, цитиран от "Фокус". 

„Подобни рестрикции, както и тези, които бяха приети от американската страна по-рано, по нашите разбирания и по наше убеждение са абсолютно незаконни и не съответстват на международното право“, добави Песков.

Прессекретарят отбеляза също, че решението на Вашингтон за новите санкции срещу Москва е в противоречие с конструктивната атмосфера, в която е преминала срещата на върха между лидерите на двете страни – Владимир Путин и Доналд Тръмп – в Хелзинки.

„Разбира се, подобни решения (за санкциите срещу Русия), които се приемат от американската страна, са абсолютно недружелюбни и едва ли могат по някакъв начин да бъдат асоциирани със сложната, но конструктивна атмосфера, която цареше на последната среща между двамата президенти“, подчерта говорителят на Кремъл.

По думите на Песков, Кремъл смята за преждевременно да говори за това, какви ответни мерки ще предприеме Москва.

„Чухме официалното заявление на САЩ за новите, т.нар. санкции и чухме някакъв високопоставен източник, който говори за възможността за налагане на едни или други рестрикции спрямо Русия“, подчерта той. „Затова, все още ние не сме наясно конкретно и официално за какво става дума, а да говорим за някакви контрамерки, разбира се, би било неправилно“.

Прессекретарят заяви, че Русия ще поддържа финансовата си система в „добро състояние“ на фона на непредвидимостта на САЩ.

„Без съмнение, на фона на продължаващата непредвидимост на нашите задокеански партньори, разбира се, ние ще поддържаме нашата финансова система в добро състояние, това е очевидно“, подчерта той.

На въпрос, дали финансовата система на Русия е готова за евентуални санкции от страна на САЩ, Песков отговори:

„Финансовата система на Русия е достатъчно устойчива, това е добре известно на всички“, отбеляза той. „Тя доказа устойчивостта си в достатъчно сложни времена“.

Още сутринта при откриването на борсата акциите отбелязаха срив заради обявените санкции. Курсът на рублата спрямо долара падна на ниво отпреди две години, съобщи ТАСС.

Песков посочи, че Русия запазва надежда, че може да изгради конструктивни отношения със САЩ и другите западни държави, но съжалява, че не среща взаимност в това отношение. ТАСС припомня, че по-рано американската администрация обяви, че на 22 август ще въведе санкции срещу Русия заради приписваното й участие в отравянето на 4 март на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри. Както отбеляза представителят на Държавния департамент, след 90 дни американските власти ще вземат решение дали да въведат втори пакет ограничителни мерки срещу Москва, което зависи от това, дали тя ще изпълни поставените й условия. Русия нееднократно категорично е отричала да има участие в инцидента със семейство Скрипал. 

Коментари

Що реват само не мога да

Що реват само не мога да разбера, след като твърдят, че санкциите не само че не им пречат, а дори са полезни?
 's picture

Petyo9

"Новите санкции не са в духа на срещата между Путин и Тръмп"

Ааааа... тъйиии лиии? А може би са в духа на международното право тогава?

Калин

Нали уж санкциите ви помагали да развивате собствено производство ? Ами наложете и вие санкции...Спирате да внасяте в САЩ "Лада" и прахосмукачки "Чайка"... Нямали нищо общо със случая Скрипал...нямат нищо общо и с убийството на Березовски, на Литвиенко, на Немцов, на Политковска...и т. н. Списъкът е около 42 души от 1914 г. досега. Думите на Песков, няма да хванат дикиш и пред децата от целодневните детски градини... Управляващите в Москва смятат всички извън Русия за кръгли идиоти... Но не им се получава...

Болииии!

Това разбрах от Песков.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.