СИМОНА РУСЕВА

Длъжни сме да съзрем опасността, че в Ирак могат да рухнат и последните устои на стабилност. За цял свят, също и за Германия, всекидневните кадри на убити и съсечени хора са потресаващи и възмутителни. Свидетели сме на катастрофа. Една банда убийци прави опит да завладее и подчини страната.

Думите на възмущение и гняв са на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от немските медии. Той пристигна днес в Ирак, за да се запознае на място с положението в размирната страна.

След срещи на най-високо равнище в столицата Багдад дипломат номер 1 на ФРГ е посетил лагер за бежанци в Ербил, столица на кюрдската автономна област в Северен Ирак.

Лагерът всъщност е училище. Там са намерили покрив 300 души от 50 семейства йезиди. Това е древно племе, въздигащо в култ слънцето и огъня.

Йезиди в търсене на спасение от ислямистките главорези.

След като днес в Ербил пристигна първата хуманитарна помощ от Германия, Щайнмайер е обявил, че страната му ще продължи да оказва помощ на подложените на преследване от ислямистите йезиди.

“Решени сме да помогнем и при възстановяването на разрушените селища, за да могат хората да се върнат. Първо обаче трябва да създадем такава обстановка, че да секне подкрепата за терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД)."

Доскоро тя се наричаше “Ислямска държава в Ирак и Леванта”. Сега е само “Ислямска държава”, което идва да подскаже, че стремежът на джихадистите е да изградят световна ислямистка империя.

Същевременно стана известно, че главорезите от “ИД” в петък вечер са съсекли 80 йезиди в село Кохо в Северен Ирак. Много жени и деца са били взети в плен, каза днес Халгурд Хекмат, говорител на кюрдските сили за сигурност. Съдбата на отвлечените засега е неизвестна.

Според депутата йезид Махма Кали преди няколко дни джихадистите са блокирали селото. Те са поставили ултиматум на йезидите – дава им се време да решат: или приемат исляма, или ги чака кървава баня.