Гущерът на ГЕРБ е варан. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Така той коментира изявлението на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, който пожела на БСП "гущера да си откъсне опашката" Изявлението на Цветанов бе коментар на факта, че покрай разследването на Митьо Очите бе задържан Бенчо Бенчев, общински съветник в Бургас, избран от квотата на социалистите.

"Ако говорим за гущера в прав текст - то гущерът на ГЕРБ си е варан", заяви Добрев.

Попитан дали Корнелия Нинова ще поиска вот на доверие заради скандала с Бенчев, Добрев заяви, че пред нея има няколко изпитания - европейските и местните избори догодина.

БСП няма черна каса, тя получава добра субсидия и не се нуждае от други форми на финансиране, каза още Добрев.

"Мисля, че втори ден се обясняваме за това имаме ли сестра или нямаме. Надявам се този път да бъда изключително точен. Бенчо Бенчев е общински съветник от групата на БСП и коалиция в Бургас. Той е представител на нашия коалиционен партньор "Сдружението на пенсионерите". Единствените средства, които Бенчо Бенчев под някакъв повод е давал на БСП са 70-те лв., които групата общински съветници събира за своята дейност. БСП няма черна каса. БСП получава добра субсидия и не се нуждае от подобни форми на финансиране. Всички мероприятия на БСП се финансират съвсем официално от субсидията, която получаваме като парламентарно представена партия. Кой какви имущества има – може да проверите в регистъра", каза Добрев.

И допълни, че ако някой си е мислил, че представлява БСП и е взимал пари от Бенчо Бенчев и не ги е внасял в партията, това не означава, че БСП е получавала пари.

"Мога обаче да кажа кой е помагал на Бенчо Бенчев да си зарежда "Ролс-Ройса". Това е изключително важен въпрос. Тази фирма, в която Митьо е помагал за обекти, както разбрахме от днешните интервюта, охранява НОИ - Бургас с обществена поръчка. Охранява митниците и то прави денонощна охрана в Бургас на пристанището и в Ямбол. През цялото време продължава да охранява социални обекти. Питайте кой е дал тези обществени поръчки на тази фирма. Със сигурност не ги е дала БСП", заяви Добрев.

Той упрекна ГЕРБ, че прави опит да купи народни представители от БСП, които да напуснат парламентарната група.

"Няма да бъде разбита БСП. Ние всъщност искаме промяна именно на този модел и се борим именно с тази паралелна държава, която днес има ресурс да плаща милиони, да купува депутати. Обещават петцифрени заплати, ако напуснеш групата на БСП и нямаш никакви ангажименти освен на вотове на недоверие да крепиш правителството", обясни Добрев.

Той заяви, че БСП е "втора политическа сила с тенденция да става първа, а кметовете й получават средства като за от треторазрядна партия".

И декларира, че партията по всяко време за предсрочни парламентарни избори.

Междувременно общинските съветници от БСП в Бургас днес изключиха от групата си Бенчев. Дали да напусне съвета обаче може да реши само той, защото е избран мажоритарно.