СИМОНА РУСЕВА

Германското разузнаване БНД е подслушвало Хилъри Клинтън през 2012 г., когато тя беше държавен секретар (външен министър – б. р.) на САЩ. Наред с това агентите на БНД целенасочено са шпионирали партньорска натовска държава.

Шпионската бомба с ядрен заряд хвърли съвместно журналистическо разследване на влиятелния мюнхенски в. “Зюддойче цайтунг” и на обществената телевизия, публикувано днес в баварското печатно издание.

Журналистите се позовават на документи, предадени от къртица в БНД на ЦРУ. Става въпрос за служителя на БНД Маркус Р. Той бе задържан на 3 юли т. г. и призна, че от две години е шпионирал за разузнавателната служба на САЩ, предал ѝ 218 секретни документа.

Хилъри Клинтън е била подслушвана през 2012 г. по време на нейно посещение в Близкия изток. Тя е попаднала на мушката на БНД при операция срещу заподозрени терористи в района. Набелязаните “цели” са използвали същите честоти, твърдят немските разузнавачи.

Едва впоследствие е станало ясно, че е бил записан и воденият от държавния скеретар на САЩ поверителен разговор. Експертите от спецотдела за анализ на данни в централата на БНД незабавно уведомили ръководството на шпионската служба. От там веднага наредили втора експертиза на записа на телефонния разговор. Станало безпощадно ясно, че подслушваното лице действително е била Хилъри Клинтън. Последвала заповед записът да бъде унищожен. Това трябвало да направи точно Маркус Р., къртицата на ЦРУ в БНД.

Вместо да изпълни поставената му свисше задача, той запазил скандалния запис и го предал на офицера си за свръзка. Най-вероятно това е станало на австрийска територия, където по правило той е предавал на ЦРУ германските секрети.

И никак не е чудно, че когато преди година гръмна скандалът с подслушвания от американската тайна служба НСА мобилен телефон на канцлерката Ангела Меркел, сегашният държавен секретар на САЩ Джон Кери изрече към германците: “И вие го правите”. Тогава това се смяташе за вид самоотбрана. Сега става ясно, че Кери е уведомил германския си колега Франк-Валтер Щайнмайр за какво точно става дума.

Разкритията на “Зюддойче цайтунг” визират още един скандал. Федералното правителство е наредило да се шпионира натовска държава. Изданието не посочва конкретно коя, но по тази тема разкрива любопитни подробности.

Двойният агент Маркус Р. е предал на ЦРУ копие от секретен документ, озаглавен “Профил на задачите на федералното правителство, спуснати на БНД”. Този документ съдържа списък с държавите, които германското разузнаване трябва да шпионира, както и кои теми и области са приоритетни. Списъкът е изготвен през 2009 г., но и до днес не е променян, камо ли отменян.

Натовската държава, която правителството на Ангела Меркел е включило във въпросния списък от 2009 г. като “приоритетна шпионска цел”, е Турция.  Това разкри днес “Шпигел”. По правило този списък се актуализира на всеки 4 години, твърди изданието. Заради гръмналия преди година шпионски скандал около НСА “профилът със задачите към БНД” досега не е бил променен. Така става ясно, че Германия от 5 години шпионира Турция.

Гърмът удари. Предстои да видим как и дали ехото ще заглъхне.