Катар е спечелил домакинството на Световното по футбол през 2022 г. с помощта и на политически натиск от страна на тогавашния президент на Франция Никола Саркози към неговия сънародник Мишел Платини, който е бивш шеф на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА.

Това твърди Сеп Блатер в туитър. Швейцарецът 17 години беше президент на световната футболна централа, преди да бъде отстранен през декември 2015 г. покрай корупционния скандал във футбола.

Блатер казва това в едно изречение и явно търси шум и реклама, тъй като предстои да излезе негова официална автобиография. Там се предполага, че ще има повече подробности по разкритието му, което всъщност не е ново, той вече го е казвал преди, но не толкова директно.

В последните дни излязоха нови обвинения за начина по който Катар е взел домакинството, както и призиви то да бъде отнето. Последните бяха тиражирани от британския в. "Сънди Таймс".

Според престижното издание Блатер е признал, че изпълкомът на ФИФА не се е съобразил с мнението на комисия, която излязла с анализ, че Катар няма да може да организира Световно на ниво. Един от големите казуси е, че за първи път Мондиалът няма да се играе през лятото, а през ноември и декември. 

Това ще доведе до големи промени във вътрешните шампионати и континентални турнири и то не само за 2022 г.

Наскоро съд отмени наказанието на Мишел Платини и той вече може да се завърне във футбола, но Блатер не успя в съдебните битки и поне до 2021 г. не може да заема никакви постове в най-популярния спорт.