Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Почти каубойският сюжет с укриващите се лоши Очи и добрите сдружени партньорки България и Турция може да бъде супернелеп и идиотски. И то не защото някой нормален гражданин се съмнява къде точно е мястото на вилнеещото четвърт век неизтребимо за цялата държавна машина явление „Димитър Желязков“.

В случая с Очите има много повече политика, отколкото право. Както междупрочем и в този с Десислава Иванчева – и това е, което истински дразни обществото. Не че някой се съмнява, че един районен кмет „изтупква“ де що има инвеститор и не че някой нормален гражданин може да е „за“.

Ето защо смятам, че ефектът от цялата пушилка от гледна точка на справедливостта и правдивостта ще е или нула, или по-вероятно някакво пренебрежимо малко число, клонящо към нула.

Има и 3 ползи, като нито една не е за нас.

Имиджовата полза:

1. Да сравняваш „реципрочността“, с която приятелският султанат ни връща отявлен криминален престъпник, осъждан, с множество прояви в спектъра на рекета, наркоразпространението, телесните повреди – с позорното предателство на Абдула Бююк, е толкова безпардонно нагло и отдалечено от истината, че само ГЕРБ могат да го измислят.

При едното става въпрос за пар екселанс политически репресирано лице, отказано на Турция от 2 инстанции на българския съд именно с тези мотиви: че няма гаранции за справедлив процес, защото е преследвано заради политически възгледи (жалони в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест). Накрая отмъкнат от „меверето“ едва ли не в багажник и харизан на сатрапа, който го гони.

А ние получаваме батка, който излиза с мачете и бронежилетка „на вечеря“ - както самият беше казал след стрелбите с Божо Кравата.

Вътрешнополитическата полза:

2. При това ръководство на МВР имаме прецедент. Политик с нюха на Борисов си полива и отглежда един толкова... как да кажа – трагикомично гротесков вътрешен министър, че кога и да го махнеш, все му е късно.

Обаче...

Какво излиза: че ако имаш „бушон“, който се дъни от време на време с по нещо, винаги може да изхвърчи, не е толкова печеливша позиция. По-печелившо е, ако държиш бушон, който се омазва отново и отново до неподозирани (предполагам и от самия премиер) висоти... пардон, низости. За разлика дори от недотам подготвената Румяна Бъчварова вътрешният министър Радев е нелеп, системата се разпада пред очите му, МВР не намира хора с бради, а всяко следващо негово изказване е все по-безумно - като например онова, че жертвите на измами трябва „да страдат“, или че в Ботевград ги е било страх от „сила, по-голяма от тях“.

Един вид – когато рано или късно се освободиш от него, единият би изнесъл от двора на правителството 2 торбички гюбре, а този министър – цяла каруца. Не съм в главата на Борисов, но наистина не мога да си представя друго смислено обяснение.

С просто Око:

3. Очите, доколкото си спомням, вече имаше присъда след споразумение с прокуратурата. Да, бе – след ТРИ споразумения с прокуратурата! През 2010 г. той получи забележителните 4 г. и 10 месеца. Един вид се е доказал, че когато стане много на зор, може да се окаже човек на консенсуса и диалога. Със същите тези тъмни сили, които при по-внимателно вглеждане остава кисело усещане, че дърпат конците навсякъде и на всички.

После се оказа, че често "излежава" дори съвсем скромното си наказание по дискотеките край морето.

А това, че държавното обвинение „танцуваше“ от радост за издействания исторически „успех“, говори за самата тъкан на властта: все пак се касае за човек, овързал бизнес, политическа местна, задкулисна, а може би и правосъдна власт, и това достатъчно ясно се вижда и в момента.

Припомням, че само преди месеци гавазите на Димитър Желязков спретнаха истинско представление в същия този спецсъд, към който сега се е запътил несебърският бос – докато шефът им свидетелстваше по делото на Божо Кравата. Един вид показаха какво му е отношението към държавата... То прилича на позата на жестомимичния преводач при пресконференцията на нашумял рапър – един безкраен среден пръст.

Какво най-вероятно ще стане

На фона на досегашните „успехи“ на спецпрокуратурата – която отчита в числото за статистиката основно мерки за неотклонение и искания за подслушване, нещо ми подсказва, че Желязков няма кой знае какви основания да се тревожи. И да „вземе“ нещо като присъда след година-две, то ще е плод на договореност, а не на истински принципния меч на Темида.

У търкачите на томболи ще остане усещането как Властелинът на мира на Балканите нощем може да вдигне вътрешния министър и главния прокурор на Турция. А братските тамошни служби има си хас да не знаят във всеки един момент къде в държавата им се намира подобен баш анабол комшулар бабаит.

Между другото, какво стана с ония черни печати за Турция за едни лица?

Коментари

Въздухари сте!

Арестувани са Очко и още 7 човека. Бенчев Несрин и още 5 човека!!! Що не напишете кои са тези 5 човека? Страаах!
Ray Garraty's picture
Ray Garraty
infidel

Ку-ку

Вярно е, голям страх ги гони полицаите да не се разчуе кои са останалите, те и затова крият тая информация.

Калин

Текстът е една журналистическа мастурбация с фактите. Как е арестуван Очите, Бенчев и компания.Защо е арестуван ? Кой има полза ? Ама точно сега ли ? Защо не по-рано? Не е ли късно? Ама в дома на Бенчев има оръжие за взвод американски тюлени ? Да, ама Бенчев е чист като Преподобна Стойна ! Типична българска журналистика ! Апропо, къде е разследващата журналистка Елена Йончева ? А някой знае ли какво казва Киркегор за журналистиката...Потърсете и ще разберете...
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Предпочитам дъщеря ми да

Предпочитам дъщеря ми да стане проститутка, отколкото синът ми да бъде журналист.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Мераци, мераци...

Хубаво е, че авторът се е приготвил да хване Митьо Очите за ... каквото си мисли. Лошото е, че с тези потни ръчички ще му се изплъзне. И това е поуката от цялото антрефиле.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.