Британската министър-председателка Тереза Мей се готви за разговори с френския президент Еманюел Макрон, които може да се окажат решаващи по отношение на плана за "Брекзит", пише "Гардиън". Изданието коментира, че може да се окаже трудно френският президент да бъде спечелен на страната на Великобритания по въпроса за условията за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Отбелязва се, че тъкмо той е в състояние да повлияе на останалите членки на съюза по тази тема, но според "Гардиън" в навечерието на срещата надеждите на Тереза Мей да убеди Макрон да заеме позиция, различна от тази на останалите държави от съюза, не са особено големи.

Вестникът допълва, че британската министър-председателка е прекъснала лятната си почивка в Италия, за да разговаря с Макрон (според Лондон - най-голямата пречка пред плановете на Мей за излизането от ЕС) и да го убеди да смекчи позицията си по въпроса за "Брекзит". Вестникът цитира неназован британски правителствен източник, който заявява, че в преговорите с членките на съюза Франция е била най-несговорчива.

Преди изключително важните разговори днес Тереза Мей е била предупредена, че е малко вероятно Франция да смекчи позицията си, пише "Индипендънт", позовавайки се на бившия британски посланик във Франция лорд Питър Рикетс. Дипломатът освен това призова британските министри да не размахват като плашило заплахата, че Великобритания щяла излезе от ЕС без споразумение, тъй като според него съюзът е наясно, че това е блъф. Рикетс говори за това, след като министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт призова лидерите на Франция и Германия да се намесят, за да предотвратят излизането на Великобритания без споразумение и предупреди, че възможността това да стане "се увеличава с всеки изминал ден", коментира "Индипендънт".

Тереза Мей ще убеждава Макрон, че лансираната от нея наскоро стратегия за условията за излизане на Обединеното кралство от ЕС (т.нар. план от Чекърс) е изгодна и за Лондон, и за ЕС, пише "Телеграф". Вестникът коментира, че същевременно премиерът всъщност е получила официално предупреждение от френска страна, имайки предвид изявлението на говорител на Елисейския дворец, че на днешната среща на Лазурния бряг няма да се водят преговори. 

По повод днешните разговори с Макрон "Телеграф" пише, че Мей се опитва да заобиколи главния преговорящ на Брюксел по въпросите на "Брекзит" Мишел Барние и все по-активно прави опити да разговаря директно с лидерите на страните от ЕС. "Телеграф" също посочва, че се очаква Мей да призове Макрон да прояви положително отношение към стратегията от Чекърс и да го предупреди, че отхвърлянето на тази стратегия ще доведе до укрепване на позициите на евроскептиците, които са за по-твърда линия към "Брекзит".

Макрон има пълно доверие на Барние, а срещата с Мей не е опит за водене на успоредни преговори, заяви вчера служител на Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс. Макрон напълно подкрепя сдържания отговор на Барние на предложенията на Великобритания за бъдещите й отношения с ЕС след напускането й догодина, каза служителят.
"(днешната среща) не е преговори, тя не заменя преговорите, водени от Мишел Барние", заяви служителят пред репортери.

ЕС показва наченки на по-меко отношение по ирландския въпрос, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е загатнал за промяна в позицията, за да помогне на Мей да прокара плана си за "Брекзит" в британския парламент. Вестникът има предвид статия на Барние, поместена в 20 европейски вестника, в която той изразява готовност "да подобри" предложението си за избягване създаването на физическа граница между Великобритания и Ирландия след "Брекзит", която би означавала и физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Барние обещава и отношения с Обединеното кралство, които ще са "безпрецедентни по обхват и дълбочина" - нещо, което в Лондон се приема като знак, че Брюксел може да възприеме по-различен подход в сравнение със съществуващия модел за сътрудничество с трети страни, допълва изданието.

(БТА)