От днес газ към България ще тече и от Турция. След пускането в експлоатация по обяд на разширението на транзитния газопровод за Турция (лупинг) между стралджанските села Лозенско, където е компресорната станция, и Недялско това вече ще е факт. 

Изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка е част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Еврокомисията. Стойността на тръбата е около 12 милиона лева.

За рязането на лентата са поканени премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов, представители на "Главболгарстрой", които изграждаха трасето, както и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Отсечката увеличава възможностите за транзит от 14 на 15.7 млрд. куб. м на година и осигурява реверсивни доставки - т.е. обръща се потокът на природния газ. Сега през българска територия се транзитира руски газ, който идва от Украйна и през Румъния и България стига до Турция.

В средата на юни т.г. Борисов, който участва в церемонията по откриването на газопровода TANAP в град Ескишехир от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев заяви:

"Много български политици са говорили за азерски газ, но не са казали как ще го докарат. С откриването днес на ТАНАП и интерконекторите ние намерихме начин да докараме азерския газ", каза Борисов и обясни, че проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция.