"За съжаление има знакови сгради, които са в риск. Водим битка за всяка една поотделно." Това заяви по Нова тв столичният кмет Йорданка Фандъкова.  

За Царските конюшни Фандъкова припомни, че още през 2015 г. е разработен и приет подробният устройствен план, според който надстрояване, дострояване, ново строителство е невъзможно.

"Поисках и да се даде официално най-високият статут за паметник на културата от най-високо значение, за да могат да се опазят тези сгради. Разбира се, в момента там текат и дела по отношение на продажбата, която бившият областен управител на София направи през 2016 г. на много ниска цена", каза още Фандъкова.

Според нея пожарът не е случаен и е свързан с водените дела за съмнително ниската цена, на която е продаден имотът.

"Със сигурност службите ще си свършат работата, но съм убедена, че не е случайно", каза тя. - "Това е битка за всяка конкретна сграда, за всеки конкретен случай се води битка, това е истинска битка. Интересите са много големи."

Налагала е 16 санкции по различни казуси с имоти, паметници на културата, но често те падат в съда или са намалени. Фандъкова коментира и случая със сградата, в коята е била юзината на Царския дворец и която се намира на "Московска" 11. За нея има идеи за надстрояване.

"Там през 2015 г. приехме план, който категорично не разрешава дострояване и надстрояване. За съжаление този план падна в съда. Това даде възможност на собствениците да поискат отново изграждането на 6-7-етажни сгради около къщата. Но аз възложих да се стартира процедура по изработване на концепция за разкриване и социализиране на разкритите находки на амфитеатъра, който се намира наоколо, заедно с прилежащите сгради паметници на културата", посочи кметицата.

За собствениците не е ценна сградата, а имотът, теренът, защото обикновено се намират в най-апетитната част на града, обобщи Фандъкова.

Амбицията тази година е преди 15 септември да приключат дейностите по натоварените улици в София, съобщи още тя.

Според нейните уверения "отсечката, която ремонтираме от "Граф Игнатиев" до Ректората, трябва да бъде отворена в понеделник".

По думите й времето ще позволи да се асфалтира втората част.

По булевард "Васил Левски" от Ректората до Паметника на Васил Левски ще се започне ремонт. Булевард "Христофор Колумб" ще бъде затворен изцяло на 11 и 12 август, за да се положи асфалт.

"Получава се един прекрасен нов булевард", смята още Фандъкова.

Неизбежно кметицата трябваше да отговаря на обвиненията на жителите на "Лозенец" и на неправителствената организация "Спаси София", че се спира трамвайната линия номер 6 от "Хемус" до басейна "Спартак". Първоначално бе обявено, че се спира временно, но, оказа се, общината реши да е за постоянно. По този повод от "Спаси София" твърдят, че СО се е заела да унищожи трамвайния транспорт, както и че откакто Фандъкова е начело на столицата, има с 10 км по-малко трамвайни трасета.

"Това не е вярно за 10-те километра, но сега няма да водя този спор. Смятам, че е перспективен транспорт и инвестираме в него", посочи в отговор Фандъкова.

А конкретно за "шестицата" коментира:

"Аз наистина поех ангажимент да бъде запазена линията преди няколко години, когато започнахме строителството на метрото, заради което всъщност спряхме движението на трамвая в тази отсечка. Тогава обсъждахме много варианти, защото трябваше да разрешим и въпроса с преминаването на трамвая по бул. "Скобелев" под прозорците на хората. Там хората протестират с пълно основание, много се забавихме, но искахме проблемът да бъде решен цялостно, да се обслужват повече квартали. В крайна сметка се предложиха няколко проекта и беше избран този, който включва създаването на тролейбусно трасе по отсечката на трамвай номер 6. Това е решението и ние пристъпваме към изпълнение. В тази отсечка няма да има трамвайно трасе, но ще имаме тролейбусно."