СИМОНА РУСЕВА

Бундесверът крои таен план за доставка на български калашници за кюрдите в Ирак, пише в. "Билд". Берлин иска да помогне на бойците срещу джихадистите, но кюрдите са обучени да боравят с оръжия съветско производство.

Факсимиле от материала в "Билд".

“Германия не разполага с такива оръжейни системи”, заявява министърката на отбраната Фон дер Лайен.

Именно "затова е  изработен секретен план за въоръжаване на кюрдите с оръжия съветско производство от България и Румъния, като например калашници”, съобщава вестникът. 

Изданието уверява, че разполага с документ с днешна дата – 15 август. Планът с гриф “само за служебно ползване” вече бил изпратен до генералния инспектор на Бундесвера ген. Фолкер Викер. Предвиждало се също доставката  – оръжия и муниции, да бъде поета от партньорските страни – България и Румъния. Към ген. Викер се отправяла и молба да  се захване с подготовката на “този вид подкрепа за кюрдите”. Планът обаче не предвиждал изпращане на немски оръжия. По-нататък в документа се посочвало, че след съгласуване с Външно колкото се може по-скоро в Ирак трябвало да се акредитира немски военен аташе.

Част от материала, в който се споменават оръжията от България.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви днес, че през уикенда ще е в Ирак. Той искал да се запознае на място с обстановката в размирната страна, за да се реши каква помощ могат да окажат Германия и държавите от ЕС на страдащото население. Дали той случайно казва “държави от ЕС”? Със сигурност вече е бил уведомен за плана “калашници от България и Румъния”.

“Ирак е изправен пред истинска катастрофа. В северните части на страната ислямисти преследват и убиват йезиди и християни, над един милион са бежанците. Европейците не бива да се ограничават само с това,  да приветстват американските въздушни удари срещу джихадистите и да възхваляват смелата борба на кюрдските сили за сигурност”, заяви Щайнмайер. Той отклони въпрос дали Берлин е готов да изпрати и оръжия на кюрдските сили.

Канцлерката Ангела Меркел обаче даде да се разбере, че и това е възможно, макар да се изрази увъртяно: “Ще се възползваме от възможността, която ни дава политическата и правната рамка за оръжеен износ.”  

Бундесверът (немската войска – б. р.) изпраща първите 4 самолета хуманитарна помощ за кюрдите в Северен Ирак. Натоварени са 30 тона храни и 6 тона медицински материали.

Първата машина от тип “Трансал С-160” излетя тази сутрин в 6,55 ч местно време (7,55 ч българско) от военното летище “Хон” в северната федерална провинция Шлезвиг-Холщайн. Самолетът бе проверен и изпратен лично от отбранителната министърка Урсула фон дер Лайен. Машината пое към Арбил. Планирано е до довечера да излетят поетапно и другите три самолета. За идните дни се подготвят още хуманитарни помощи за кюрдите. Според ВВС полетът до Арбил трае 10 часа, тъй като се налага междинно кацане в база на НАТО в Турция.  В Арбил помощта ще приемат представители на ООН и на местни хуманитарни организации.

“Естествено това е само началото. Длъжни сме да поемем отговорност бързо и с необходимата решителност”, заяви преди старта Урсула фон дер Лайен. Имало готовност да се изпратят също каски, бронежилетки и военни камиони и джипове.    

Положението в Северен Ирак е критично. Над милион и половина кюрди живеят на ръба на живота и смъртта. Особено жестоки към тях са ислямските терористи от групировката  “Ислямска държава”. До преди месец тя се наричаше “Ислямска държава в Ирак и Леванта”. Преименуването й иде да подскаже, че целта е създаване на ислямистка държава вече не само в Ирак и Сирия, а от световен мащаб.

Ислямистите са особено жестоки към кюрското малцинство на йезидите. Те са древно племе и се кланят на слънцето и огъня.
Преди Германия хуманитарна помощ за страдащото население изпратиха САЩ и Великобритания. Щатите дори удариха от въздуха позиции на ислямистите, засега без особен успех. Вашингтон започна да въоръжава кюрдите.