Германският производител на автомобили от висок клас Bayerische Motoren Werke AG (BMW) планира инвестиция от близо 1 млрд. евро в изграждането на ново предприятие в Унгария, за да разшири своята производствена мрежа в Европа, предаде агенция Ройтерс. То ще бъде изградено в Дебрецен, Източна Унгария.

Проектът ще допринесе за икономическия растеж на Унгария и ще укрепи позицията й като център за производство на премиум автомобили в региона. Освен това ще увеличи капацитета на компанията на европейския пазар, където BMW продава 45% от колите си.

Новият завод ще има капацитет да произвежда до 150 000 броя автомобили годишно и ще разкрие над 1000 нови работни места, посочиха от компанията.

"След значителните инвестиции в Китай, Мексико и САЩ, сега засилваме дейността си в Европа, за да поддържаме световен баланс между Азия, Америка и Стария континент", отбеляза изпълнителният директор на BMW Харалд Крюгер.

Производството на автомобили съставлява около една трета от износа на Унгария, а с новата инвестиция на BMW това може да се повиши до 40% или дори повече, казва Петер Вировац, анализатор в ING в Будапеща.

По думите му, откриването на предприятието частично ще компенсира очакваното забавяне на икономическия растеж през 2019 и 2020 г., когато средствата от Европейския съюз приключат. Освен това осигурява сериозен приток на чуждестранни инвестиции в по-слабо развития източен регион на централноевропейската страна.

Но Вировац отбелязва, че проектът ще засили и зависимостта на Унгария от автомобилната индустрия и в случай на световен икономически спад - и по-голямата й уязвимост.

"Най-голямото предизвикателство пред тази инвестиция ще бъде унгарският пазар на труда ... вече е трудно да се намерят 1000 служители, да не говорим за след 2 години", каза той.

Унгария, като повечето централноевропейски икономики, страда от сериозен недостиг на работна ръка заради масовата емиграция на запад в търсене на по-високи заплати, констатира Ройтерс.