Тричленният състав на ВАС, който отмени решението на кабинета за изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин", просто спази закона. А с реакцията си вицепремиерът Валери Симеонов влезе в хора на жълтите медии, които веднага атакуваха съдебното решение.

Това каза в сутрешния блок на бТВ екологът Андрей Ковачев в коментар за казуса със строителството на Пирин.

Както Клуб Z писа, ВАС отмени решението на Министерския съвет, взето на последното му правителствено заседание през 2017 г., в навечерието на новогодишните празници. То бе мотивирано със строителството на втори кабинков лифт в Банско, но на практика отвори вратата за по-мащабни дейности в националния парк.

Изменението на плана за управление бе прието без екологична оценка и докато в ход е приемането на чисто нов план. Даваше и спорно разрешение за извършване на водохващания, каквито по закон могат да се правят в парка само за питейни нужди. Но и според еколозите, и според този състав на ВАС, има съмнения, че така разписани текстовете ще дадат зелена светлина за водохващания за нуждите на захранването на бъдещи ски писти с изкуствен сняг.

Измененията в плана се случиха след натиск от министъра на околната среда и водите Нено Димов и от самия Симеонов. 

"Жълтите медии започнаха да атакуват съдиите и вицепремиерът се включи към тях", посочи днес Ковачев, визирайки "ексклузивния" коментар на Симеонов пред агенция ПИК, пред която предимно се изявява. 

Симеонов атакува съдийския състав на ВАС - не бил изнен от резултата при такъв съдийски състав. И даде заявка, че правителството ще обжалва решението.

"Законът за защитените територии не разрешава изграждането на нови спортни съоръжения в националните ни паркове, както и водохващания извън питейни нужди. И ЮНЕСКО ясно каза, че трябва да има екологична оценка, а от правителството подведоха хората. Крайно време е да бъде министерство на околната среда, а не министерство срещу околната среда. Да правим на някого частната далавера - на един инвеститор, който си има частен самолет и си ходи с него до Аржентина да си купува череши", посочи още Ковачев, визирайки концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД, зад когото неофициално стои председателят на федерацията по ски и собственик на ПИБ Цеко Минев.