Четирима чуждестранни туристи, каращи велосипеди, бяха прегазени от кола в Таджикистан, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър на страната заяви, че инцидентът може да е терористичен акт.

Загиналите са от САЩ, Швейцария и Холандия. Те били убити вчера. Ранени са други трима - от Швейцария, Холандия и Франция. Единият от пострадалите е ударен с нож.

"Разглеждаме всички версии - инцидент, обир... включително терористичен акт", заяви министър Рамазон Рахимзода на брифинг.

Полицията е задържала един заподозрян нападател и е ликвидирала друг, който оказал съпротива при ареста. Други трима избягали. Сред тях е собственикът на колата.

Нападението било извършено в селска местност на 90 километра югозападно от столицата Душанбе.

От американското посолство в Таджикистан заявиха, че не могат да съобщят имената на жертвите от САЩ поради опасения за тайните на личните данни. От мисията обаче изтъкнаха, че също смятат нападението за умишлено.

"Осъждаме жестокостта на нападателите и заявяваме, че те нямат нищо общо с топлотата и гостоприемството на таджикския народ", се казва в изявление на посолството.

Правителството на таджикския президент Имомали Рахмон води гражданска война срещу ислямистките бунтовници през 1992-1997 г., при която загинаха десетки хиляди хора.

Някои ислямски екстремисти влязоха в коалиционното правителство, но през 2015 г. партията им бе поставена извън закона, а лидерите им бяха обвинени, че стоят зад неуспешен опит за преврат. Те отрекоха обвиненията.

Хиляди хора от населения предимно с мюсюлмани регион се присъединиха към "Ислямска държава", а няколко души бяха арестувани миналата година заради атентата в метрото в руския град Санкт Петербург и заради атаки с камиони в Ню Йорк и Стокхолм.